Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A boszniai háború szerb áldozataira emlékeztek Bratunacban

2011. július 13. 13:57 MTI

A boszniai háború idején meggyilkolt szerbekre emlékeztek a kelet-boszniai Bratunac városában kedden, egy nappal az után, hogy a településtől alig néhány kilométerre fekvő Srebrenica mellett gyászolták a második világháború óta legnagyobb európai tömegvérengzés bosnyák áldozatait.

<

A bratunaci katonai temetőben tartott gyászszertartáson mintegy kétezer szerb vett részt. Jelen volt Milorad Dodik boszniai szerb elnök, valamint Szerbia és Oroszország boszniai nagykövete is.

Dodik a megemlékezésen hangsúlyozta: itt az ideje, hogy felelősségre vonják a szerbek terhére elkövetett szörnyűséges bűncselekmények felelőseit is. "Nem tudjuk elfogadni azt a szelektív igazságtételt, hogy csak az egyik, a szerb oldal felelős mindenért, a szerb áldozatok miatt pedig senki sem bűnhődik" - hangoztatta Dodik.

Szerb források szerint 1992-95-ben bosnyák fegyveresek több mint háromezer szerbet gyilkoltak meg Kelet-Boszniában, közel félszáz, túlnyomórészt szerbek lakta várost és falut romboltak le, vagy fosztottak ki Bratunac, Srebrenica és Skelani környékén. A vérengzések rendre szerb vallási ünnepeken történtek. A bratunaci gyászrendezvényt annak emlékére tartják, hogy Naser Oric parancsnok csapatai 1992-ben ezen a napon, Petrovdan (Péter védőszent) ünnepén 69 szerbet öltek meg a város környékén.

Javarészt ezeket a bűntényeket tartalmazta Oric vádirata is, de a hágai Nemzetközi Törvényszék 2006-ban csak két év börtönbüntetésre ítélte a bosnyák katonai vezetőt, majd a fellebbviteli eljárás során felmentette az összes vád alól. Ez megdöbbentette a boszniai és a szerbiai szerb közvéleményt, mert benne erősen él az a tudat, hogy az 1995 júliusában történt, nyolcezer bosnyák áldozatot követelő srebrenicai mészárlás az Oricék által elkövetett vérengzésre adott válasz, bosszú volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A boszniai háború szerb áldozataira emlékeztek Bratunacban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra