Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétélű ókori fejszét tártak fel a trák királyok erődjében

2011. július 7. 11:11 MTI

Kétfejű, kétélű szimmetrikus vasfejsze, úgynevezett labrüsz került elő az ókori Trákia egyik leghatalmasabb törzse, az odrüsz uralkodóinak erődített rezidenciájának feltárása közben.

<

A bulgáriai Szredna Gora-hegységben, 1200 méterrel a tengerszint fölött, Hisszar üdülőváros közelében lévő épületkomplexumot 2010 nyarán fedezték fel a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum régészei. Az odrüsz királyok rezidenciája az i.e. 5-4. században, II. Térész (i.e. 351-342) uralkodása alatt épült.

Az épületkomplexum négyhektáros területet foglal el, ennek közelében, Sztaroszel falu környékén találták meg a trák uralkodók eddigi legjelentősebb temetkezéseit. A régészek bolgár Machu Picchunak is nevezik az erődítményt, a két ókori település szerkezetében megmutatkozó hasonlóságokra utalva. A feltételezések szerint itt őrizhették a trák uralkodók kincstárát, az aranyat azonban II. Fülöp makedón király rabolta el, aki i.e. 342 telétől kezdve tizenegy "rémséges" hónapot töltött itt, a hegyeket benépesítő trákokkal harcolva.

A labrüsz az erődítmény főkapuja mellett került napvilágra, 22 centiméter hosszú és igen masszív. "Ez a második labrüsz, amely ókori trák helyszínen került elő" - hangsúlyozta Ivan Hrisztov ásatásvezető régész. Mint kifejtette, a labrüsz a feltételezések szerint inkább rituális, mintsem harci célokat szolgálhatott, más elméletek szerint királyi vadászatok attribútuma lehetett. "Úgy véljük, hogy a labrüszt, ha nem is maga a király, akkor a magas rangú udvaroncok hordozhatták" - fogalmazott Ivan Hrisztov.

Magyarázata szerint a labrüsz legkorábbi ábrázolásai Görögországból, az i.e. 2. évezredből ismertek. A Balkánon elsőként Amadokosz odrüsz király (i.e. 408-389) verette bronzpénzeken jelent meg elsőként a labrüsz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétélű ókori fejszét tártak fel a trák királyok erődjében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra