Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egyiptom műemlékei 3D-ben

2011. július 6. 13:31

Speciális fotózási technikával készített háromdimenziós felvételeken digitalizálta Luxor világhírű műemlékeit az amerikai Thomas A. DeFanti és csapata.

<

DeFanti, a Kaliforniai Egyetem szakértője az Abdullah király Műszaki és Tudományos Egyetemen dolgozó kutatótársaival együttműködve készítette a felvételeket az ókori templomegyüttesről.

DeFanti Záhi Havvász régiségügyi miniszter speciális engedélyének megszerzését követően két kollégájával pár napra Luxorba utazott. Az első nap a luxori romokról, és Ámon-Ré karnaki kegyhelyéről készítettek felvételeket. A második nap II. Ramszesz emléktemplomát fotózták, majd III. Ramszesz szentélyét örökítették meg, végül lefényképezték azokat a reliefeket, ahol Sisák (Sesonk), a Bibliában is említett fáraó alakja tűnik fel.

A fotós tesztelni akarta speciális fényképezési módszerét a Nílus-völgy zord körülményei között. Az általa használt eljárás (3D CAVEcam) két Lumix GF1 típusú fényképezőgép felhasználásán alapul, melyeket úgy állítanak be, hogy egymással párhuzamosan készítsenek jobb és baloldali képeket.

A DeFanti munkatársa, Dick Ainsworth által tervezett berendezésnek köszönhetően a két mechanikus szemként működő gép egy időpontban készít felvételeket A 360 x 180 fokos panorámahatás érdekében készülékenként 72, mindösszesen 144 képet kell készíteni. A 10 megapixeles felvételeket Ainsworth utólag illesztette össze Amerikában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyiptom műemlékei 3D-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra