Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új leletek tanúskodnak a trák királyi palota végnapjairól

2011. június 27. 11:39

Az egykori trák királyi palota romjainál nemrég talált tárgyak betekintést nyújtanak a végső makedón ostrom eseményeibe. A bulgáriai Machu Picchu folyamatos feltárása további fontos leletekkel kecsegtet.

<

Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, bolgár archeológusok nagyszabású magashegyi expedícióban tárják fel a bulgáriai Machu Picchunak is nevezett ókori erődöt. Az odrüszi trák királyok rezidenciájánál ásó régészek olyan új leleteket találtak, amelyek megvilágítják az erőd végzetét okozó makedón ostrom részleteit.

A Bolgár Nemzeti Múzeum a múlt héten jelentette be, hogy az archeológusok feltárták az odrüszi uralkodói rezidencia teljes északkeleti falát, amely 13 méter hosszan és mintegy kétméteres magasságban maradt fenn. A régészek szerint a görög építészek által i.e. 354 és 342 között emelt palotában volt II. Terész uralkodása alatt a trák kincstár is. Az archeológusok a második erődtornyot is feltárták, amely a rezidencia délkeleti falánál helyezkedett el; a szakemberek úgy hiszik, hogy ez lehetett az a hely, ahol Philipposz katonái betörtek az erődbe, mivel az erődítés maradványain erre utaló sérülések vannak.

Az ásatás során olyan tárgyat is találtak, amely egyértelműen bizonyítja, hogy az erődöt II. Philipposz két tábornoka, Kleobulusz és Anaxandrosz vette be, ugyanis olyan kisméretű, ólomból készült parittya-lövedékeket találtak, amelyeken a két hadvezér neve szerepel. Az ásatás egyedi lelete egy Medúszát ábrázoló, Parion városában vert érme, melyet medallionként használhatott egy makedón katona.

Emellett egy makedón hoplita pajzsának ólomdíszítését is megtalálták a kutatók, azon a helyen, ahol II. Philipposz gyalogsága és a trák harcosok először megütközhettek az erődön kívül. Ráadásul a királyi palotában egy a Rodope-hegységben lévő Belintas szentély és Perperikon városának vízelvezető rendszeréhez hasonlító csatorna maradványa is előkerült. A régészcsapat az erőd második falán belül fekvő részen folytatja kutatásait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új leletek tanúskodnak a trák királyi palota végnapjairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra