Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vitatott reklám meztelen ókori szobrokkal

2011. június 9. 15:59 MTI

Az ókori riacei bronzszobrokkal készített reklámfilm bevonását követelik a dél-olasz Calabria lakói, akik szerint a turistacsalogató kampány lejáratja őket. A sajtó szerint a reklámban az antik szobrászat remekművei leginkább Chippendale fiúkra hasonlítanak.

<

Azonnal állítsák le ezt a reklámot! Szégyent hoz Calabriára! - így követelte az il Quotidiano della Calabria napilap annak az idegenforgalmi kampányfilmnek a bevonását, amellyel éppen a turistákat akarták a tartományba csalogatni.

Giuseppe Scopelliti tartományi elnök ötlete volt, hogy a Calabria történelmét és szépségét jelképező riacei bronzszobrokkal reklámozzák a területet. Az 1972-ben, Riace tengerében talált két ókori műkincs azonban egészen modern szerepben jelent meg a reklámfilmben. Az i.e. 5. századból származó szobrok digitális technikával mozgó alakokká váltak, akik egy képernyőn nézik Calabria nevezetességeit.

A meztelen férfiak azonban nem nyerték el a helyiek tetszését: az újságok szerint a riacei szobrok leginkább Chippendale sztriptíz-fiúkra hasonlítanak. "Calabriában oly sok gyönyörű hely van, muszáj volt két meztelen hátsóval reklámozni bennünket?" - kérdezte az Il Quotidiano della Calabria.

A tartomány szellemi atyjának számító Salvatore Settis, a Los Angeles-i Getty Center volt és a pisai Scuola Normale egyetem mostani igazgatója felháborodottan utasította vissza a szerinte is degradáló reklámot. Settis azt tartja a legnagyobb botránynak, hogy a bronzszobrok életre keltése két és fél millió euróba került. Felszólalt a Confindustria gyáriparos szövetség is hangsúlyozva, hogy a calabriai reklámfilmet már a Milánóban, februárban rendezett idegenforgalmi kiállításon és vásáron is levetítették, és ott is kritikák érték. A tartományi elnök még nem válaszolt, de a reklámfilmet leállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vitatott reklám meztelen ókori szobrokkal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra