Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismeretlen Chaplin-film kerül kalapács alá

2011. június 7. 21:12

Egy Chaplin-filmrészletekből és animációkból összerakott 1916-os propagandafilm kerül kalapács alá a Bonhams aukciósház nyári árverésén.

<

Egy Chaplin-filmrészleteket felhasználó korai angol mozgókép kerül majd kalapács alá június 29-én. A film gazdája Morace Park, aki az egyedi alkotást 2009-ben vásárolta egy internetes árverési portálon. Miután a birtokába jutott felvételről sehol sem talált információt, nyomozásba kezdett.

Ennek során kiderült, hogy a nagyon törékeny, 35 milliméteres filmre rögzített hét perc hosszú alkotás talán a filmtörténet egyik legkorábbi animációját tartalmazza. A tekercsben Chaplin a tőle megszokott stílusban mulattat, míg Londont Zeppelinek támadják. Mivel az első világháború során a német hadvezetés léghajóit Anglia és Franciaország bombázására is használta, félelmet keltve a lakosság körében, a Zepped című filmmel talán ezt a rémületet akarták orvosolni. A filmen látható léghajó akár animáció, akár valódi felvétel, filmtörténeti mérföldkőnek számít.

Kutatásai során Park rábukkant a British Board of Film Classification 1917-es dokumentumára, amely a film besorolásáról tudósított, valamint ezenfelül még egy, a film manchesteri vetítését reklámozó hirdetésre a Manchester Film Renter kiadványában. Mivel a manchesteri hír az egyetlen publikus vetítésre utaló nyom, azt feltételezik, hogy az csak egy próbavetítés volt, és a felvételt később nem mutathatták be nyilvánosan.

David Robinson, filmkritikus és Chaplin-biográfus a Bonhams magazinjának legutóbbi számában megjelent cikkében aláhúzta, hogy maga a komikus valószínűleg sohasem tudhatott az alkotásról. Továbbá Robinson kiemelte, hogy az ismeretlen készítő a propagandafilmet a világhírű mulattató három korábbi, 1914-1915-ben készített felvételéből származó részletekből és stop-trükk animációs technikával létrehozott képsorokból állította össze. A szakértők egyetértenek abban, hogy ez az első olyan alkotás, amelyben a film és animáció egyaránt megtalálható.

A filmtörténeti ritkaság magas áron kelhet el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismeretlen Chaplin-film kerül kalapács alá

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra