Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Múzeum nyílik Szarajevóban az ostrom borzalmairól

2011. május 31. 15:16 MTI

Múzeum nyílik Szarajevóban a várost a délszláv háború alatt ért ostrom borzalmairól.

<

Egyesek szerint a napokban emberiesség elleni és háborús bűnök vádjával letartóztatott Ratko Mladic közelgő tárgyalása még inkább fontossá tette, hogy bemutassák az emlékeket. A múzeum a véres ostrom kezdetének húszadik évfordulójára, 2012-re készül el. Az alakulóban lévő intézmény vezetői hétfőn - négy nappal a volt boszniai szerb hadseregparancsnok elfogása után - beszéltek terveikről. Mint mondták, a bejelentést nem a 16 éve körözött tábornok letartóztatásához időzítették, az események sorsszerű alakulásáról van szó.

"Most, hogy Mladic kézre került, és sokféle kísérletet látunk a történtek átírására, érzékelhetjük, hogy mennyire fontosak ezek a visszaemlékezések" - fogalmazott a múzeum egyik képviselője, aki nagyon hamar elkezdte gyűjteni az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúval kapcsolatos dokumentumokat. Suada Kapic azokra a véleményekre válaszolt kijelentésével, amelyek szerint Szarajevó 43 hónapig tartó, több mint 11 ezer halottat követelő ostroma legitim katonai akció volt.

Az 1990-es évek elején a boszniai főváros jelképpé vált, azoknak a lakosoknak a szimbólumává, akik három és fél évre bent ragadtak a városban víz, áram és élelem nélkül, miközben a környező magaslatokról állandó bombatámadás érte őket. A támadást vádak szerint - a már szintén elfogott - Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és katonai parancsnoka, Ratko Mladic ötlötte ki és irányította.

Mladicot Szarajevó ostroma mellett a srebrenicai mészárlással is vádolják, kiadatása várhatóan napokon belül megtörténik a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT). "Úgy tűnik, hogy elfogásával véget ért egy korszak, és új fejezet nyílik, ami nagyon fontos a jövő generációinak" - fogalmazott Dino Mustafic, a 2012-ben nyíló múzeum igazgatója.

Az intézmény a Túlélés háza nevet viseli majd. Az emlékek között szerepelnek írásos dokumentumok, valamint 1400 filmfelvétel is. Ezek tanúk elbeszéléseit rögzítik. A múzeum az ostromlott várost bemutató virtuális túrát is kínál az interneten. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek abba is, miként éltek együtt az ostrommal a városban ragadt emberek, és felvillannak az öröm - többek között egy esküvő - ritka pillanatai is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Múzeum nyílik Szarajevóban az ostrom borzalmairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra