Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több ezer éves sziklarajzok kerültek elő Szudánban

2011. május 17. 08:41

Több tucat sziklarajzra bukkantak a Szudán északi részén található Bayuda-sivatagban. Néhányuk akár ötezer éves is lehet, s ezek között több olyan van, amelynek szimbolikáját a kutatók még nem tudtak megfejteni.

<

A régészcsapat tizenöt, sziklarajzzal díszített helyszínt fedezett fel a Nílustól mintegy 30 kilométerre levő száraz, csapadékot csak az esős időszakokban látó völgyben, Wadi Abu Dom-ban. A motívumokat a sziklákba vésték, festéket nem használtak. Van olyan hely, ahol csak egy, de olyan is, ahol mintegy harminc alkotás található – mondta el Tim Karberg, a német Westfälische Wilhelms-Universität Münster munkatársa. „Megkérdeztük a helyieket, hogy mit tudnak a sziklarajzokról. Azt mondták, hogy nagyon régiek, nagyapáik előtt születhettek” – nyilatkozta Karberg.

Néhány rajzot 1500 éve, a kereszténység elterjedése idején készítettek, legalábbis erről árulkodnak a sziklákba vájt templom- és keresztábrázolások, de van olyan alkotás is, amelyen egy lovag szarvakkal ellátott állatot ül meg – Karberg szerint ez nem lehet más, mint a sárkányölő Szent György. A katona mártír ábrázolása az országban talált szöveges forrásokból lehetett ismert a szudániak előtt. „A szövegek arról tanúskodnak, hogy a szent nagy népszerűségnek örvendett a keresztény Núbiában” – írta Gerald Brown történész.

A kutatócsapat egy marha rajzát is megtalálta, amelynek részletes ábrázolása más, bronzkori településeken látható sziklarajzokon alapult. A legérdekesebb rajzok azok a geometriai motívumok, amelyek akár ötezer évesek is lehetnek. „Az általunk felfedezett legidősebb motívumok a spirálok” – így Karberg. Ezeket akkor készítették, amikor Afrika éghajlata még sokkal csapadékosabb volt, Szudán északi része egyiptomi fennhatóság alatt állt, területe nagy részét pedig fű és szavanna borította. A kutatók számára nehézségbe ütközik a motívumok megfejtése; a rajzoknak leginkább asztronómiai és asztrológiai jelentéseket tulajdonítanak, de Karberg szerint a matematikához is közük lehet.

A helyszínről olyan kövek is előkerültek, amelyek összeérintése érdekes, „többszólamú” hangokat eredményezett. Karberg szerint ma már nehéz megállapítani, hogy ezeket pontosan mire használták – minden bizonnyal jelzésre, mivel a hangokat hatalmas távolságokból is hallani lehetett.

Képek a helyszínről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több ezer éves sziklarajzok kerültek elő Szudánban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra