Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eladják a csehek a prágai Lobkovic-palotát

2011. május 12. 16:01 MTI

Csehország várhatóan eladja Németországnak a prágai Lobkovic-palotát, az egykori nyugatnémet nagykövetség székhelyét, amely 1989-ben történelmi események színhelye volt. Prága ennek fejében exkluzív telket kap Berlin központjában, amely a jövőben az új cseh nagykövetség székhelye lehet.

<

Az ingatlancserét Berlin kezdeményezte, a cseh külügyminisztérium belement az üzletbe, s elképzeléseit szerdán a cseh kormány is jóváhagyta. Előzetes számítások szerint a tranzakció mintegy 250 millió koronát is hozna a cseh államkasszának.

"A döntés nem végleges. Egyelőre csak a tervet hagytuk jóvá. Miután ismertek lesznek a részletek és a konkrétumok, az ügyet felülvizsgáljuk" - mondta újságíróknak Petr Necas miniszterelnök. Kifejtette: több ingatlanról van szó. A németek a Lobkovic-palotán kívül például megvennék a csehektől egy egykori bonni csehszlovák nagykövetség épületeit, a berlini cseh lakásokat, majd később a mai berlini cseh nagykövetség és nagyköveti rezidencia épületeit is.

A Lobkovic-palota korábban Nyugat-Németország diplomáciai képviseletének székhelye volt. 1989 augusztusában-szeptemberében több ezer keletnémet állampolgár menekült a nagykövetség területére, hogy kikényszerítse a Nyugatra engedést. Szeptember vége felé a helyzet kezdett kritikussá válni. Kelet-Berlin végül meghátrált, szabad utat adott állampolgárainak a másik német államba való távozásra az NDK területén keresztül. Ezt a hírt személyesen Hans-Dietrich Genscher, az akkori nyugatnémet külügyminiszter jelentette be szeptember 30-án a nagykövetség épületének erkélyéről.

"Ez az épület számunkra komoly jelkép, része a német történelemnek" - indokolta a vásárlási szándék legfőbb okát a német külügyminisztérium. Úgy vélik, hogy gazdaságosabb egy ilyen épületet megvenni és saját erőből működtetni, mint évtizedeken át bérelni. "A Lobkovic-palotáért cserébe Németország egy telket ajánlott fel Csehországnak Berlin központjában" - árulta el újságíróknak Necas. Korábban az USA volt berlini nagykövetségének az épületét és telkét ajánlotta fel Németország a cseheknek, de ezt az ajánlatot Prága kevésnek tartotta. Az új telek állítólag a Tiergarten park közelében található, s értéke igen magas. Az épületet azonban a cseheknek kellene felépíteniük saját költségükből.

A mai berlini cseh nagykövetség Prága szerint már nem felel meg a kor követelményeinek, s működtetése is túl drága, ezért a csehek új nagykövetséget terveznek építeni. A Németországnak eladásra szánt cseh ingatlanok ára becslések szerint mintegy 650 millió korona, míg az új nagykövetség felépítése állítólag 400 millióba kerülne, tehát az állam nyerne a tranzakción. Prága feltételét, hogy a Lobkovic-palota továbbra is műemlékként legyen karbantartva és diplomáciai székhely legyen, a németek elfogadták.

"Minden remény megvan arra, hogy 2014-re, tehát az 1989-es események 25. évfordulójára, megszületik a megállapodás" - foglalta össze a helyzetet nemrégiben az egyik cseh napilap. A Lobkovic-palota 1703 és 1707 között épült, a csehországi barokk építészet egyik remeke. A palotához tartózó park az egyik legnagyobb kiterjedésű és legszebb barokk park Prágában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Eladják a csehek a prágai Lobkovic-palotát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra