Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Életfogytiglan a Medininka-mészárlás kommandósának

2011. május 13. 09:40 BBC News

Egy litván bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azt a szovjet kommandóst, aki részt vett a balti ország függetlenségi küzdelme során kitört véres incidensben, a határőrizetet ellátó hét katona brutális legyilkolásában.

<

Konstantin Mihajlovot, az Omon félkatonai szervezet egykori tagját Lettországban tartóztatták le. A férfi tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna a Medininkai-mészárlásként elhíresült gyilkosságban. Litvánia további három személy kiadását kéri Oroszországtól; a balti ország szerint Moszkva menedéket nyújt az igazságszolgáltatás elől menekülőknek.

„Konstantin Mihajlov súlyos bűncselekményt követett le, amiért a bíróság életfogytig tartó büntetést szab ki rá” – mondta el a bíró, Viktoras Dovydaitis. Mihajlov – akinek húsz napja van, hogy fellebbezzen az ítélet ellen – rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletet. A férfi korábban még úgy nyilatkozott, hogy szerinte a fehérorosz határon levő városban történt mészárlást a Vilniusban székelő Omon-tagok követték el, s mivel ő a rigai csoporthoz tartozott, nem is lehetett jelen az eseményeknél.

A Medininkai-betörést automatafegyverekkel, 1991. július 31-én követték el. Hat határőr a helyszínen vesztette életét, míg hetedik társuk halálos sérülést szenvedett, s később hunyt el. Ebben az időben Litvánia éppen azon dolgozott, hogy felállítsa a határellenőrzést, ezzel is megerősítve különállását a Szovjetuniótól. Mivel a függetlenséget hivatalosan még nem ismerték el, a határ pedig vita tárgyát képezte, a szovjet erők is aktivizálták magukat a balti államban.

A Medininkai-mészárlás az egyik legvéresebb összecsapás volt a két ország között. Moszkva néhány hónappal később, 1991. szeptember 6-án ismerte el egykori tagállama függetlenségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Életfogytiglan a Medininka-mészárlás kommandósának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra