Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás a bukovinai székelyek történetéről

2011. május 4. 16:44 MTI

A bukovinai székelyek történetéről szóló kiállítás nyílik a bonyhádi Völgységi Múzeumban a népcsoport hazatérésének 70. évfordulója alkalmából.

<

Az októberig látható tárlat archív felvételeken, korabeli dokumentumokon, térképeken mutatja be a székelyek Bukovinában eltöltött időszakát, a vándorlást, valamint a ma is folytatódó hagyományőrzést - mondta el Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

A kiállítás a Völgységi Múzeum egyedülálló, csaknem kétezer darabos, digitalizált fotógyűjteményéből merít; a képeket a székely szövetség néprajzi táborainak résztvevői a falvakat járva gyűjtötték, és látták el pontos adatokkal. A bemutatón emellett a Bukovinából 1941 húsvétján a Bácskába telepített székelyek hazatérő igazolványai, honosítási okiratai láthatók, valamint Bonczos Miklós akkori, hazatérésért felelős kormánybiztos a székelyekhez intézett felhívása, amelyet sok család még ma is bekeretezve őriz otthonában. A témát eddig legrészletesebben megismertető időszaki kiállítás a múzeumi bemutató után a bonyhádi Székely Ház állandó kiállítása lesz.

A hazatérés évfordulóján hirdetett programsorozat részeként a napokban a budavári Litea könyvesboltban rendezik meg a bukovinai székely könyvek hetét, amelyen tucatnyi, a székelységgel kapcsolatos történeti, néprajzi, irodalmi művet mutatnak be. A kiadványok között újdonság a bonyhádi Koller Mártonné áprilisban megjelent, Vándormadarak című regénye, amely a bukovinai székelyek hányattatásairól és a magyarországi svábok kitelepítéséről szól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás a bukovinai székelyek történetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra