Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tajvani kiállításon egyesül egy 660 éves kettészakított tájkép

2011. április 26. 15:03 MTI

Tajvani kiállításon egyesül az a 660 éves tájképfestmény, amelyet több mint 300 évvel ezelőtt szakítottak ketté és azóta is más-más múzeumokban tárolnak.

<

A kínai tájképfestészet meghatározó darabjának tekintett, tussal festett tekercset a Jüan-dinasztia korának meghatározó mestere, Huang Kung-vang (Huang Gongwang) 1348 és 1350 között készítette. A 17. században a tekercset akkori tulajdonosa meg akarta semmisíteni. Eltépte, hogy könnyebb legyen elégetnie, de ezt végül a haldokló gyűjtő rokona megakadályozta.

A felbecsülhetetlen kulturális értéket képviselő festményt azóta tárolják külön-külön, és a kínai polgárháború végén, 1949-ben a tekercs nagyobbik, 33 x 640 centiméteres darabja került Tajvanra. A műalkotás kisebbik, 32 x 51 centiméteres darabját a Hangcsouban (Hangzhou) található tartományi múzeumból viszik a tajpeji palotamúzeumba, ahol a június 2-tól látogatható új tárlaton egyesülnek az évszázadok óta szétszakítva tárolt tekercsek.

A negyvennaposra tervezett kiállítást sokan úgy értékelik, hogy a kínai kormány ezzel a gesztussal is támogatni kívánja a jelenlegi tajvani vezetést, és a három évvel ezelőtt hivatalba lépett Ma Jing-csiu (Ma Ying-jeou) elnököt, aki sokat tett a Tajvani-szoros két partja közötti viszály enyhítéséért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tajvani kiállításon egyesül egy 660 éves kettészakított tájkép

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra