Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A hidegháború is beárnyékolta a lengyelek világháborús erőfeszítéseit

2011. április 12. 12:15 The Guardian

A „romantikusnak” tartott lengyelek lovassággal, lándzsákkal vették fel a harcot egy kis lengyel faluban a félelmetes Wehrmacht ellen, amivel a náci propaganda malmára hajtották a vizet. A lengyelek ezt máshogyan értékelik, s szerintük a szövetségesek győzelmében játszott szerepüket sem kezelik a helyén.

<

A legenda egy kis pomerániai faluhoz, Krojantyhoz köthető, s a második világháború kezdetére repít vissza. 1939. szeptember 1-én lengyel lándzsások megtámadtak egy német gyalogos zászlóaljat, de a sűrű golyózápor eltérítette őket eredeti szándékuktól. Mire a német és olasz haditudósítók a helyszínre értek, már megérkeztek a Wehrmacht páncélosai.

A történet jól illeszkedett a náci propagandagépezetbe, de a szovjetek is átvették az érvelést, miszerint a lengyel tisztek mennyire nem törődnek a katonáik életével. A lengyelek erről pontosan az ellenkezőjét gondolták: szerintük trivializálták és a történelem furcsaságává degradálták az esetet.

„A lengyelek hozzájárulása a szövetségesek győzelméhez rendkívüli volt, talán döntő is, de érdemüket szépen lassan kisebbítették, a hidegháborús politika pedig teljesen beárnyékolta” – írja Ben Macintyre. A történész rámutatott: az angliai háborúban minden tizenkettedik pilóta lengyel volt, s összesen 250 ezer lengyel szolgált a brit hadseregben.

Sokan a lengyeleknek az ellenállásban betöltött szerepüket is elfelejtik. A Honi Hadsereg 400 ezer főt számlált, s komoly sikereket ért el a megszálló német csapatok ellen; ezzel szemben a francia ellenállók csak a normandiai partraszállás után érték el ezt a számot, igaz, ők képesek voltak Párizs felszabadításának vezetésére, míg a lengyelek emlékét a megszálló szovjetek tiporták el – hangzik az ellenérv.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A hidegháború is beárnyékolta a lengyelek világháborús erőfeszítéseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra