Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megérkezett Limába a Machu Picchu-i leletek első szállítmánya

2011. március 31. 12:47 MTI

Megérkezett Limába a Machu Picchu-i leletek első szállítmánya, a kincsek egy évszázaddal ezelőtt kerültek Peruból az amerikai Yale Egyetem birtokába.

<

Az amerikai egyetem hosszú tárgyalások és pereskedés után elsőként 366 leletet szolgáltatott vissza a dél-amerikai országnak, amely a tervek szerint a limai kormánypalotában kívánja kiállítani az inka fellegvár területéről elhurcolt kincseket. Alan Garcia államfő személyesen lobbizott Barack Obama amerikai elnöknél a hazája számára felbecsülhetetlen örökség visszaszolgáltatása érdekében. A dél-amerikai ország 2007-ben még be is perelte egy connecticuti bíróságon a Yale Egyetemet.

A műtárgyak a Hiram Bingham amerikai kutató által 1912 és 1916 közötti vezetett expedíciók keretében hagyták el az egykori inka birodalom központjának területét. Bingham fedezte fel annak idején a romvárost. 1912-ben William Howard Taft akkori amerikai elnök perui kollégája, Augusto B. Leguía engedélyét kérte, hogy Bingham Cuzco térségében - ahol a Machu Picchu fekszik - folytasson ásatásokat. Akkor Peru beleegyezését adta, azzal a feltétellel, hogy amit a régészek találnak, az perui birtokban marad.

A Yale épületeiben őrzött gyűjtemény 46 332 darabból áll, a kincsek között kerámiák, textíliák, fémtárgyak, kövek és csontok találhatók. Soknak inkább érzelmi, semmint archeológiai értéke van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megérkezett Limába a Machu Picchu-i leletek első szállítmánya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra