Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A maja civilizáció a természeti kincsek felélése miatt omlott össze

2011. március 24. 09:35

A maja civilizáció bukását a mezőgazdasági rendszer felborulása: a környezeti károk és az erdők kiirtása okozta – jelentette be egy amerikai régész.

<

„Összeomlás volt, nem pedig a terület elhagyása, az utóbbi ugyanis átmeneti állapotot feltételez. Az első hosszú távú, s az államot fenntartó társadalmi-gazdasági rendszer lerombolásával jár, amely a nevezett régióban is bekövetkezett” – mondta el Richard D. Hansen, a mexikói Merida városában megtartott a maják kultúrája 3. nemzetközi konferenciáján.

Hansen, az Idaho Állami Egyetem Antropológia Tanszék Közép-Amerikai Kutatórészlegének munkatársa szerint a preklasszikus kor (i.e.1000-i.sz.150) maja városai kiterjedtségben a világ legnagyobb települései voltak. Ezek a városok a Mirador-Calakmul-medencében, a mexikói és guatemalai határ oldalán helyezkedtek el.

A guatemalai Miradon-medence-projektet vezető Hansen elmondta: az olyan városok, mint Nakbe, Wakna és Tintal bukását a preklasszikus kor végéhez felé közeledve a természeti erőforrások kimerítése okozta. Ez a folyamat később a klasszikus kor (300-900) városai, Palenque, Copan és Tikal esetében is lejátszódott, amikor a tüzelőanyag és stukkó gyártása miatt sorra vágták ki a fákat.

A természeti kincsek kimerülése deforesztációt és a mezőgazdasági rendszerre nézve komoly károkat okozott, ami megakadályozta, hogy megfelelő mennyiségű növényt termesszenek, és ezzel ellássák a medence egymillióra duzzadt lakosságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A maja civilizáció a természeti kincsek felélése miatt omlott össze

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra