Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tönkretette a fogakat a viktoriánus cseréppipa

2011. március 11. 10:14

A cigaretta feltalálása előtti időszakban a dohányt agyagpipákból szívták, és mindez sokszor nagyon komoly dentális elváltozásokat okozott – mutatta ki az a vizsgálat, amelyet egy kelet-londoni viktoriánus temetőben talált maradványokon folytattak le.

<

A Museum of London szakemberei a vizsgálatok során kiderítették, hogy a legtöbb embernek az elülső fogai közül gyakran négyen is rovátkák voltak a pipák szájban tartása miatt.

Az 1843 és 1854 közötti 268 felnőtt csonttani vizsgálatai emellett arra is rámutattak, hogy az exhumáltak 23 százaléka gyakran használhatta ezen pipákat. Mindez a férfiak esetében volt gyakoribb, és az is kiderült, hogy a dohányzást a legtöbben gyermekkorukban kezdték el. A kutatást vezető Donald Walker szerint voltak olyanok is, akiknek szabályos lyuk lett a fogsorában a felső és alsó állkapcsa között: a korban használt agyagpipák ugyanis egyes esetekben akár a fél méteres hosszúságot is elérhették.

Mindez a cigaretta térhódításáig tartott: az Egyesült Államokban 1860-tól kezdődött meg a tömegtermelés, míg Nagy-Britanniában 1881-től vált széles körben elfogadottá ez az újfajta dohányzási módi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tönkretette a fogakat a viktoriánus cseréppipa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra