Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kitelepítettek emléknapját akarja a német kormány

2011. február 18. 08:45 Spiegel Online

Régóta húzódó vitát melegített fel egy új parlamenti javaslat, amely a Kelet-Európából kiűzött németek előtt emléknappal tisztelegne. Történészek nyílt levélben fogalmazták meg a javaslattal kapcsolatos fenntartásaikat.

<

A CDU/CSU-FDP vezette Bundestag elé terjesztett törvényjavaslat komoly ellenkezéseket váltott ki történészberkekben. A korábbi próbálkozások mindannyiszor megfeneklettek, az aktuális előterjesztőre országon belüli és határon túli kritikák özöne zúdult, mivel sokan annak a képnek a realizálást látták, mintha a németek a második világháború áldozatai lettek volna.

A németországi parlamenti ellenzék akciójához hatvannyolc neves történész csatlakozott, akik nyílt levelükben azt írták, hogy a megemlékezés „inkorrekt történelmi és politikai jelzés lenne”. A levélírók külön kihangsúlyozzák, hogy a tervezet a Német Kitelepítettek Okiratának emlékét idézné fel, amelyet 1950-ben kelet-európai német kitelepítettek fogalmaztak meg és írtak alá. Az okirat lemond a „bosszúról és a megtorlásról”, s ígéretet tesz a háború utáni Németország és Európa újjáépítésében való részvételre.

Az okirat azonban inkább hiányosságai miatt ismert. „Nincs benne utalás a háború okaira, a nemzetiszocialisták által elkövetett bűnökre, a zsidók, lengyelek, romák, a szovjet hadifoglyok és más népcsoportok legyilkolására” – olvasható a levélben, amely így folytatódik: „Ehelyett a kitelepítettek inkább magukat állítják be úgy, mint a ’legtöbbet szenvedett népcsoport’ (…) ez a történelem groteszk eltorzítása”. Heinrich August Winkler, a Humboldt Egyetem történésze szerint az emléknap előterjesztői híján vannak mindenfajta tapintatosságnak. „Csak azt tudom elképzelni, hogy nem olvasták az okiratot, vagy legalábbis nem megfelelő érzékenységgel tették azt” – mondta el Winkler.

A második világháború végén mintegy tízmillió német volt kénytelen elköltözni Lengyelországból, Csehszlovákiából, Magyarországról és egyéb kelet-európai térségből. A Kitelepítettek Szövetségének azon tervét, hogy Berlinben egy emlékközpont kerüljön felállításra, régóta támadják Németországban és külföldön, legfőképpen Lengyelországban.

A politikai vihart kavaró törvénytervezet híre hamar elérte Lengyelországot, amely magas állmi szinten fejezte ki nemtetszését. A Német Kitelepítettek Okiratának szerzői ugyanis „nem veszik figyelembe a második világháborús kontextust”, a dokumentum pedig „nem segíti elő a német-lengyel megbékélés ügyét” – nyilatkozta a múlt héten Lengyelország külügyminisztere, Radosław Sikorski.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kitelepítettek emléknapját akarja a német kormány

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra