Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megmentik Michelangelo márványait

2011. február 7. 11:33 MTI

Rendkívüli beavatkozással óvják meg az Appennineknek azt a hegyét Toszkánában, ahonnan Michelangelo márványtömbjei származtak.

<

Az Altissimo-hegy gyomrában a mai napig a világ legértékesebb márványát bányásszák. Innen szállították a fehér márványt az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dzabiban 2007-ben emelt mecsethez is. A Versilia tengerpartjára néző Altissimo, olaszul a nagyon magas hegy, a mai napig nem fogyott ki a márványból. Kiváló minőségű, az egész világon keresett márványt rejt magában. 1518-tól kezdve Michelangelo is itt találta azokat a tömböket, melyekből szobrait elkészítette.

A jelenleg több mint kétszáz dolgozót foglalkoztató bánya növelni kívánja termelését, de úgy, hogy a természeti örökségben ne essen kár. A megoldást a Sienai Egyetem geotechnológiai központja dolgozta ki Luigi Carmignani professzor vezetésével. Amint a Corriere della Sera napilapnak elmondta, a jövőben nem a hegy oldalában, hanem a hegy belsejében fejtik a márványt. Ahhoz, hogy eljussanak az Altissimo mélyére egy száz méter hosszú, huszonöt méter széles és hat méter magas alagutat fúrnak, majd ezt további két kilométerrel hosszabbítják meg.

A fúrási munka kívülről nem látszik és a hegy szerkezetében sem okoz kárt. A 17 millió eurós (4,5 miliárd forint) projektet részben az Európai Unió finanszírozza. A bányabővítés áprilisban kezdődik - írta az olasz lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megmentik Michelangelo márványait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra