Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Viták a világháborús szexrabszolgákról szóló kiállítás miatt

2011. január 7. 10:21

Éles vitákat gerjesztett a japán hadsereg által a második világháború során alkalmazott szexrabszolgákról szóló kiállítás, amely az egykori érintettek felháborodásától hangos. Japán nem tágít, és nem kér bocsánatot.

<

Csen Tao, a tizenhárom még élő „komfort hölgy” egyike egészen Pingtungból, Tajvan legdélebbre található megyéjéből utazott fel a szigetország fővárosába, Tajpejbe a kiállításmegnyitó lebonyolítása alkalmából. A megkeseredett asszony azonban nem „ingyen" vállalta a felkérést, Csen ugyanis ígéretet kért a tárlat befogadását vállaló múzeum igazgatójától, Ma Jing-jöütől a szerencsétlenül járt asszonyok igazságtétele és becsülete visszaszerzésének elősegítéséhez.

„Sokszor repültünk Japánba, de nem engedték meg nekünk, az áldozatoknak, hogy bíróság előtt vegyünk elégtételt” – magyarázta Csen, utalva az 1999 és 2005 között zajlott perekre, amikor a japán legfelsőbb bíróság három, a „komfort hölgyek” által benyújtott, különálló fellebbezését is visszautasította.

„Ezek a ma már nagymamakorú nők nem anyagi természetű kárpótlást követelnek a japán kormánytól, csupán egy hivatalos bocsánatkérésre várnak” – mondta Liao Jing-csi, az áldozatok legnagyobb támogató szervezete, egyben a kiállítás házigazdája, a tajpeji Nők Megmentője Alapítvány (TWRF) elnök asszonya.

Látván Japán elutasító magatartását, Ma Németország példáját citálja, Berlin ugyanis szembenézett ellentmondásos múltjával, a koncentrációs táborokra pedig különösen nagy hangsúlyt fektetnek a történelemkönyvekben. „Nagyon elszomorító, hogy sokan nem jutottak még el erre a szintre” – nyilatkozta a múzeumigazgató. Ma hozzátette, hogy szerinte a történelmet nem szabad elfelejteni, még ha ők meg is bocsátanak. „A kormánynak nem kellene emlékműveket felállítania és a történelmi könyveket újraírnia, amivel közfelháborodást vált ki” – vallja az igazgató.

Liao elmondta: a TWRF a tavalyi évben a japán parlamenttől kért segítséget, annak érdekében, hogy a közeljövőben törvényt dolgozzanak ki a bocsánatkérés hivatalos formába öntése végett. Liao szerint az érintettek köre mintegy félmillió asszonyra terjed ki, akik nemcsak Tajvanról származtak, hanem Kínából, Koreából, a Fülöp-szigetekről és más országokból is érkeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Viták a világháborús szexrabszolgákról szóló kiállítás miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra