Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszahívná a titkosügynök diplomatákat a bolgár kormányfő

2010. december 16. 12:31 MTI

Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerdán kijelentette, hogy vissza kell hívni állomáshelyükről azokat a diplomatákat, akikről kiderült, hogy 1990-es rendszerváltás előtt a titkosszolgálat ügynökei voltak.

<

Egy titkos archívumokat vizsgáló bizottság kedden közzétett jelentése szerint a rendszerváltás óta vezető posztot betöltő bolgár diplomaták közel fele a kommunista titkosszolgálatok ügynöke vagy besúgója volt a hidegháború idején. Olyan csúcsdiplomaták vannak közöttük, mint a jelenlegi stockholmi, londoni, berlini, madridi, római, athéni, vatikáni, moszkvai, pekingi, tokiói nagykövet és az ENSZ-képviselet vezetője.

"Képzeljék el ezeket az embereket nyugat-európai országokban! Valaha ellenük dolgoztak, mint ideológiai ellenségek ellen, és most ott képviselik a kormányunkat. Szerintem meg kell válnunk ezektől az emberektől, és remélem, hogy pártom támogatni fog" - mondta újságíróknak Bojko Boriszov.

Nikolaj Mladenov külügyminiszter szerint a kormány a nagyköveteket kinevező Georgi Parvanov államfőhöz fordul, hogy hívja vissza a korábbi ügynököket. Az archívumokat vizsgáló bizottság szerint Parvanov is dolgozott a kommunista titkosszolgálatnak, ám ezt az elnök tagadja.

Az archívumok megnyitásáról hozott, 2006 vége óta alkalmazott bolgár törvény a polgári és a katonai hírszerzés, valamint a kémelhárítás dossziéinak közel teljes nyilvánosságra hozatalát irányozza elő. Nem kötelezi azonban a korábbi ügynököket arra, hogy lemondjanak jelenlegi pozíciójukról, és nem tiltja, hogy közalkalmazottak legyenek vagy politikai tisztséget vállaljanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszahívná a titkosügynök diplomatákat a bolgár kormányfő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra