Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titokzatos hajóroncs egy stockholmi hotel közelében

2010. december 1. 10:40

A szakemberek egy 1600-as évekből származó hajó maradványait azonosították, amelyet a környéken dolgozó munkások egy stockholmi hotel renoválása során találtak meg – jelentette be a svéd Tengerészeti Múzeum.

<

„A hajóroncs megtalálása fantasztikusnak számít, főleg ha azt nézzük, hol kerül elő” – írta közleményében Hans-Lennarth Ohlsson, a múzeum igazgatója az intézmény honlapján. „Ezen a helyen a17. század elejln egy hajógyár működött” – tette hozzá.

Ahogy a munkások a stockholmi Grand Hotel felújításán dolgoztak, nem messze a királyi palotától, az egyik közülük egy hajó maradványára bukkant. Később a Tengerészeti Múzeum munkatársai a helyszínre siettek, s hamar kiderült, hogy valóban egyedülálló felfedezésnek lehettek tanúi a munkások.

A svédországi The Local értesülése szerint a deszkákat nem a hagyományos módon szögelték össze, hanem az elemeket kötelekkel erősítették egybe. Ez a technika egyáltalán nem számított gyakorinak, ezáltal még különlegesebbé válik a felfedezés. „Szinte semmit sem tudunk erről a technikáról azon kívül, hogy keleten volt elterjedt” – mondta el Jim Hansson, a múzeum régésze.

Hansson úgy gondolja, a hajó a Baltikumból, vagy Oroszországból érkezhetett. „Rendkívül izgatottak vagyunk. Ez egy kicsit furcsának tűnhet, de én még soha nem láttam ehhez foghatót” – lelkendezett az igazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titokzatos hajóroncs egy stockholmi hotel közelében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra