Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

3500 éve háziasították a macskaféléket Peruban

2010. november 26. 12:02

A perui Ventarrónban folytatott ásatások során olyan leletek kerültek a felszínre, amelyek a macskák egyik legkorábbi domesztikálásáról árulkodnak Dél-Amerikában.

<

Az egyik legrégebbi amerikai civilizációhoz tartozó Ventarrón régészeti lelőhelyén már eddig is számtalan szenzációs felfedezésről tettek bejelentést. Az ásatásokat vezető perui régész, Ignacio Alva most állatcsontok hatalmas kollekciójára bukkant; a legtöbbjük macskaféléké, amelyek az Andok másik oldaláról származnak.

Alva a csontok elemzéséhez a Center of Andean Archaeobiological and Paleoecological Investigation of Trujillo két zoológusának, Victor Vásquez és Teresa Rosales segítségét vette igénybe. Az analízisből kiderült, hogy az ősi Lambayeque civilizáció macskákat tenyésztett, ugyanazzal a céllal, mint az ókori Egyiptomban, ahol a mezőgazdasági termékektől akarták ily módon távol tartani a rágcsálókat.

A zoológusok most négy, pumára hasonlító állat csontjait vizsgálják, annak érdekében, hogy eldöntsék, mennyire különböznek azok a ma élő vadmacskáktól – ezzel pedig megtudhatjuk, hogyan és milyen mértékben szelektálták a tenyésztésre kiszemelt állatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

3500 éve háziasították a macskaféléket Peruban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra