Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

John Hume a legnagyobb ír

2010. november 5. 10:57

A béke Nobel-díjas John Hume-ot választották az ír történelem legnagyobb emberének, aki olyan hírességeket utasított maga mögé, mint az ír rockbanda frontembere, Bono, vagy a forradalmár Michael Collins.

<

A 73 éves Hume az észak-ír Szociáldemokrata és Munkáspárt (SDLP) korábbi elnöke volt, aki az erőszakmentességet hirdető politikája, illetve a polgárháború lezárásában játszott szerepe miatt az 'Írország Martin Luther Kingje' nevet kapta.

A szavazáson negyven közéleti személyből öt került be a végső körbe, a későbbi győztes Hume, valamint Bono, Michael Collins, James Conolly és Mary Robinson. Az elmúlt öt hétben az ír közszolgálati csatorna, az RTE rövid filmekben ismertette a finalisták munkásságát, amelyet különböző, a még állva maradt jelöltekért kampányoló közismert személyek vezettek fel. Hume érdekében Miriam O’Callaghan műsorvezető korteskedett.

A jelölések természetesen élénk vitát generáltak az ír közvéleményben. Az egyik történész például kifogásolta, hogy az olyan nagy történelmi nagyságok, mint Michael Davitt, Charles Stewart Parnell, Daniel O’Connell és James Joyce miért nincsenek a listán, míg a dublini egyetem történészprofesszora W.B. Yeats, Samual Becket és Bernard Shaw távollétét kérdőjelezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

John Hume a legnagyobb ír

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra