Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az "Elefántemberre" emlékeznek Angliában

2010. november 5. 08:54 The Daily Mail

Gyles Mackrell közel 200 burmai menekült életét mentette meg a második világháborúban. Az árvizes távol-keleti területen azonban csak egy „mentőmellény” jöhetett szóba: az elefánt.

<

Mackrell, az 53 éves brit teaültetvényes önkéntes szolgálata során burmai lakosok százait mentette meg attól, hogy japán csapatok áldozatává váljanak 1942 januárjában. A több ezer evakuált ember – köztük sebesültek, betegek, éhezők – kilométereken keresztül gyalogolt az őserdőben India felé, de csapdába kerültek, amikor a határfolyó kiáradt.

Miután Mackrell értesült a menekültek segítségkéréséről, összegyűjtötte az elefántokat, melyekkel a teaültetvényeken dolgozott és tábort állított fel a folyó partján. A következő néhány hét alatt csapatával menekültek százait juttatta át elefántháton a terjengő vízfolyamon. Dr. Kevin Greenbank professzor szerint ez a hősies tett mára szinte teljesen feledésbe merült.

Mackrell mentőakcióját a korabeli híradások is nyomon követték, a sajtóban csak „Elefántembernek” nevezték. Sok köszönőlevél, naplóbejegyzések és filmfelvételek tanúskodnak a férfi bátorságáról, de a Cambridge Dél-Ázsiai Tanszéke külön is szeretne megemlékezni róla. A meglévő dokumentumok segítségével a kutatók szeretnék feleleveníteni a Mackrell igaz történetét, jellemét és életét.

Mackrell hősies tettéért György-medált kapott. Dr. Annamaria Motrescu szerint „a férfit mindig is zavarta, hogy tette mekkora visszhangot kapott. Attól tartott, az emberek azt fogják hinni: a kitüntetésért segített a rászorulókon. Mindez valójában egy figyelemre méltó történet a bátorságról, szellemről és találékonyságról. Olyan időben játszódott, amikor senki nem tudhatta, hogy a háborúnak milyen következményei lesznek a Távol-Keleten. Muszáj megemlékeznünk róla.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az "Elefántemberre" emlékeznek Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra