Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Obama közbenjárását kérik Machu Picchu ügyében

2010. november 3. 16:05 MTI

Barack Obama amerikai elnök közbenjárását kérte levélben Alan García perui államfő, aki a Machu Picchu inka fellegvárból közel egy évszázada elhurcolt darabokat akarja visszaszerezni a connecticuti Yale Egyetemtől.

<

García elnök levelét a dél-amerikai ország külügyminisztere adta át az Egyesült Államok limai nagykövetének, napokkal azelőtt, hogy a perui kormány hivatalos nemzetközi kampányt indított a Machu Picchuról elvitt darabok visszaszerzésére.

Az üzenetben a perui államfő Barack Obama közbenjárását és segítségét kérte abban, hogy a patinás Yale Egyetem az összes darabot visszaszolgáltassa. A darabok a 1912 és 1916 közötti, Hiram Bingham vezette expedíciók keretében hagyták el az inka fellegvárat. García szerint 1912-ben William Howard Taft akkori amerikai elnök kollégája, Augusto B. Leguía engedélyét kérte, hogy Bingham Cuzco térségében - ahol a Machu Picchu fekszik - folytasson ásatásokat. Peru jóhiszeműen beleegyezését adta, azzal a feltétellel, hogy amit a régészek találnak, az perui birtokban marad.

A Yale épületeiben őrzött gyűjtemény 46 332 darabból áll, a kincsek között kerámiák, kövek, csontok és fémtárgyak is vannak. Soknak inkább érzelmi, semmint archeológiai értéke van. Rose Likins limai amerikai nagykövet reményét fejezte ki, hogy Peru és az egyetem között gyors megállapodás születik, de rámutatott, hogy az amerikai kormány nem folyhat bele a jogi csatározásba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Obama közbenjárását kérik Machu Picchu ügyében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra