Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kulacsban lehet XVI. Lajos kiontott vére

2010. október 27. 09:46 Discovery News

Egy díszes flaska tartalmazhatja a francia forradalom idején, 1793-ban kivégzett király, XVI. Lajos vérét – állítja a Forensic Science International: Genetics folyóirat egyik tanulmánya.

<

A Genetic analysis of the presumptive blood from Louis XVI, king of France című dolgozat egyben azt is megmutatta, hogy a genetikai analízis hogyan tud új, a hagyományos forrásoktól teljesen független történelmi bizonyítékokkal előállni.

Az eredetileg puskapor tárolására használt flaskát kívül szépen díszítették, rajta pedig a következő felirat olvasható: „Január 21-én Maximilien Bourdaloue a király lefejezése után megmerítette zsebkendőjét XVI. Lajos vérében”. „A feljegyzések szerint az esemény után rengeteg vér volt, s sokan odaszaladtak, hogy részese legyenek a történelmi tettnek és megmártsák kendőiket a vérben” – magyarázta a kutatás egyik résztvevője, Carles Lalueza-Fox, a spanyol Evolúciós Biológia Intézet munkatársa.

A flaskából ugyan már hiányzik a zsebkendő, de Lalueza-Fox és kollégái a tárgy belsejében talált barnás anyagot megvizsgálva arra jutottak, hogy az minden valószínűség szerint alvadt vér lehet. A kutató először úgy gondolta, hogy a vérből kinyert DNS-ben a király kék szemére utaló mutációkat vizsgálja meg, amelyet meg is találtak, majd a gént elnevezték (HERC2). A többi teszt mellett „meggyőző bizonyítékok kellettek, ezért már csak olyasvalakit kellett találnunk, akivel össze tudtuk hasonlítani az eredményeinket” – magyarázta Lalueza-Fox.

„Nagy szerencsénkre a királyi kriptában találtunk egy szervet, amely XVI. Lajos fiáé, XVII. Lajosé volt, aki tízévesen hunyt el” – tette hozzá. A király felesége, Marie Antoinette anyai ágának földi maradványai megvizsgálása lehet a megoldás kulcsa, mivel az anyáról gyermekére öröklődő mitokondriális DNS felhasználásával genetikai összehasonlítást lehet végezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kulacsban lehet XVI. Lajos kiontott vére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra