Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vád alá helyezték a vörös khmerek négy egykori vezetőjét

2010. szeptember 16. 17:18 MTI

Kambodzsában vád alá helyezték csütörtökön a vörös khmerek négy egykori vezetőjét, aminek eredményeképpen jövőre megkezdődhet a második tárgyalás a hetvenes évekbeli népirtás végrehajtóinak felelősségre vonásáról.

<

A vörös khmerek rémtetteinek kivizsgálását az ENSZ segítségével végző törvényszék közölte: a jövő év közepén megkezdődhet a tárgyalás Nuon Chea, az egykori rezsim főideológusa, Khieu Samphan volt államfő, Ieng Sary volt külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith volt szociális miniszter ellen. Négy pontban vádolják mindegyiküket: emberiesség elleni bűnök, népirtás, háborús bűnök, valamint a vallásüldözés, a kínzás és az emberölés egyesített vádja - közölte sajtóértekezletén az egyik bíró, You Benleng.

A négy vádlottat összesen 46 alkalommal hallgatta ki a bíróság 2007-es őrizetbe vételük óta. Valamennyien tagadták, hogy közük lett volna azokhoz a mészárlásokhoz, kínzásokhoz, kényszermunkatáborokhoz és pusztító éhínségekhez, amelyek az 1970-es évek második felében megtizedelték Kambodzsa lakosságát.

Nuon Chea ugyanakkor egy kambodzsai újságírónak egyszer elismerte, hogy a rezsim kivégezte azokat a "hazaárulókat", akiket nem lehetett "átnevelni vagy megbüntetni". "Ezek az emberek a nép ellenségei voltak. Ha élni hagyjuk őket, kompromittálták volna a pártot" - magyarázta az egykori khmer főideológus "A nép ellenségei" című dokumentumfilmben.

Az ENSZ által támogatott törvényszék idén nyáron hozott ítéletet a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének Duch néven ismert egykori parancsnoka ügyében. Duch háborús és emberiesség elleni bűnökért kapott eredetileg 35 év börtönbüntetést, ebből 19 évet kell rács mögött töltenie. A lényegében kínzóközpontként működő, S-21 jelű börtönben mintegy 15 ezer embert kínoztak és gyilkoltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vád alá helyezték a vörös khmerek négy egykori vezetőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra