Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Japán politikus és a Kwai-folyó hídja

2010. augusztus 30. 11:49 The Daily Telegraph

A japán miniszterelnöki poszt egyik legfőbb várományosa, a kormányzó Demokrata Párt egykori főtitkára, Ozava Icsiro nem tartja rokonszenvesnek Nagy-Britannia polgárait, de a Kwai-folyó hídját építő foglyok a britek legjobb tulajdonságait juttatja eszébe.

<

A miniszterelnök-aspiránssal készült interjúban Ozava méltatta az amerikai demokráciát, de az amerikaiakat „ostobának” nevezte. A 68 éves veterán politikus, akinek júniusban egy kampányfinanszírozási botrány következtében kellett lemondania a második legfontosabb párttisztségről, a brit demokráciát és rendet illető dicsérete mellett kiemelte a hadifoglyok áldozatos munkáját, akiknek történetét az 1957-es Híd a Kwai-folyón című film dolgozta fel.

Az azonos címet viselő regényen alapuló filmben Sir Alec Guinness, William Holden és Jack Hawkins játssza a főszerepet. Guiness Nicholson tábornok karakterének megformálásáért Oscart-díjat kapott, de a legrangosabbnak járó filmes díjból további ötöt – köztük a Legjobb Film – is bezsebelt az alkotás. Nicholson volt az, aki meggyőzte a brit hadifoglyokat, hogy a Burma-Sziám vasútvonal megépítése az angol morált erősíti.

John Weeks, a Japán ellen küzdő burmai kampány, a Burma Star Association titkára a következőt nyilatkozta a sokak érzékenységét sértő mondattal kapcsolatban: „Azt kell mondjam, hogy ez nem volt szép. Kóstolgatott minket, de nekünk nem szabad ezt felvennünk. A japánok okos emberek, ez kétségtelen. Én semmi ilyen rosszat nem tudnék mondani róluk, ezért nagyon sajnálatos, hogy ez az ember ilyen kijelentésekre ragadtatta magát”.

Ozava az amerikaiakkal szemben megfogalmazott kritika mellett kiemelte az amerikai demokrácia értékeit, s külön hangsúlyozta Barack Obama elnök teljesítményét. „Egy az Egyesült Államokban született fekete elnök korábban elképzelhetetlennek tűnt. Régebben felmerültek olyan híresztelések, hogy egy színes bőrű vezetőt minden bizonnyal megölnének, de az amerikaiak Obamát választották, aki változást hirdetett”.

A megfigyelők most nagy érdeklődéssel tekintenek a szeptember 14-én esedékes pártelnökválasztás elé, amelyen nagy kérdés, hogy mennyire fogja befolyásolni a legfőbb tisztségért induló Ozava esélyeit az Egyesült Államok polgárait érintő támadása, ugyanis a júniusban lemondott Hatojama Jukió ex-miniszterelnök vesztét is a japán-amerikai kapcsolatok egyik neuralgikus pontjának számító okinavai katonai bázis bizonytalan jövője okozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Japán politikus és a Kwai-folyó hídja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra