Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Áldozati edényeket tártak fel Machu Picchun

2010. július 28. 14:47 MTI

Három áldozati edényt tártak fel az inkák "elveszett" városában, Machu Picchuban folyó ásatások során.

<

A perui Nemzeti Kulturális Intézet régészei 2007 óta folytatnak feltárásokat. Az idei ásatási szezonban 350 ezer solt (27 millió forintot) fordítanak a feltárásokra és a leletek konzerválására. A három hosszú nyakú, szűk szájú, "csúcsos" aljú edényre a város úgynevezett temetőjében bukkantak, noha a területen még egyetlen sír sem került elő.

Ruben Maqque régész ismertetése szerint az edényeket kerek kőlapocskákkal díszítették és valószínűleg rituális célokat szolgáltak, a Föld iránti hódolat szertartásának tartozékai lehettek. Mint a régész kiemelte, első ízben kerülnek elő ilyen jellegű edények Machu Picchun. A helyszínen kilenc olyan követ is felfedeztek a régészek, amelyeket az ókori zarándokok hoztak magukkal a környező vidékekről.

Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. Hiram Bingham - vagy egy német expedíció - fedezte fel 1911-ben az Urubamba-folyó völgyében fekvő, s valószínűleg a 15. században létesített várost, amely kiterjedt földművelő teraszokból és egy központi tér köré rendezett épületekből áll.

A legjelentősebb épületek a csillagvizsgálóként szolgáló Torreón, az alatta elhelyezkedő, finoman faragott kövekkel átalakított természetes sziklaüreg, a hozzájuk kapcsolódó fürdők, a Három ablak templomának nevezett épület, az Intiwatana - a Nap "kipányvázására" szolgáló szikla: az árnyékvetésre alkalmassá faragott szikla valószínűleg napóraként szolgálhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Áldozati edényeket tártak fel Machu Picchun

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra