Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőkori lakoma maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában

2010. július 26. 16:40

Négyezerötszáz éves lakoma maradványait fedezték fel régészek Nagy-Britanniában, Wiltshire grófságban a hatalmas újkőkori helyszín, a Marden Henge feltárása közben.

<

Az Avon folyó közelében, Devizes mellett található Marden Henge Nagy-Britannia legnagyobb prehistorikus építménye, amely 10,5 hektáros területet foglal el. Délre helyezkedik el Stonehenge, északra pedig egy másik újkőkori helyszín, Avebury. Marden Henge jelentős része megsemmisült a mezőgazdaság és a talajerózió következtében, eltűnt az évezredek folyamán a hatalmas kövekből emelt körépítmény is, amely a feltételezések szerint tízszer akkora lehetett, mint Stonehenge "köre".

A légi felvételeken azonban látható egy "elsüllyedt" kör alakú "képződmény. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet által kezdeményezett hathetes ásatások során a régészek most be kívánják bizonyítani, hogy Marden Henge sokkal jelentősebb kultikus hely volt, mint Stonehenge vagy Avebury.

Az English Heritage régészei sertések tucatjainak csontjait fedezték fel, amelyeket egy nagyszabású törzsi ünnepség résztvevői számára mészároltak le 4500 évvel ezelőtt. Az archeológusok megtalálták annak az ideiglenes újkőkori rituális épületnek a maradványait is, amelyet direkt a jeles eseményre - valamilyen vallási ünnepre, vagy szertartásra emelhettek. A 25 négyzetméteres, fagerendákból ácsolt szerkezete körül félredobott sertéscsontok százai hevertek. Ez egyike annak a pár kőkorszaki építménynek, amelyet valaha a brit szigeteken felfedeztek.

A helyszínen gazdagon díszítet cserépedényeket, rendkívüli ritkaságnak számító csontszerszámokat, valamint egy rituális kovakő nyílhegyet tártak fel. "A leletek nagy jelentőséggel bírnak, mivel új megvilágításba helyezik az újkőkori brit népesség vallási hiedelmeit, szertartásait" - hangsúlyozta Jim Leary, az English Heritage régésze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőkori lakoma maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra