Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem Errol Flynn fiának földi maradványait találták meg Kambodzsában

2010. július 1. 12:25 MTI

A törvényszéki orvos szakértői vizsgálatok arra utalnak, hogy mégsem Errol Flynn legendás hollywoodi filmsztár fiának földi maradványait találták meg Kambodzsában.

<

Két amatőr kutató, a brit Keith Rotheram és az ausztrál David McMillan közölte márciusban, hogy rábukkantak a kambodzsai háború idején, négy évtizede eltűnt Sean Flynn fotóriporter földi maradványaira. Bejelentésüket a sajtó nagy érdeklődéssel fogadta, de számos szakértő óvatosan reagált.

Egy állkapocs és egy combcsont került elő az ázsiai ország középső részén fekvő Kampongtyam tartományban talált tömegsírból. A kutatók a csontokat átadták az Egyesült Államok phnompeni nagykövetségének, hogy elvégezhessék a szükséges szakértői vizsgálatokat. Egy helybeli azt mondta a két műkedvelő régésznek, hogy látta, amint a vörös khmerek 1971-ben ezen a környéken kivégeztek egy foglyot, akire ráillett az ifjabb Flynn személyleírása.

Az amerikai védelmi minisztérium hadifoglyok és eltűnt személyek felkutatásáért felelős parancsnokságának (JPAC) szakemberei később más emberi maradványokat is találtak a feltárt körzetben. Wayne Perry, a JPAC phnompeni szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy mégsem Sean Flynn maradványaira akadt rá a két amatőr kutató. "A csontokból vett DNS-mintákat összehasonlítottuk a Flynn családtól kapott mintákkal, és nem egyeznek" - magyarázta. A többi keresett katona kilétét nem hozta nyilvánosságra.

Az övezet, ahol az emberi maradványokat megtalálták, közös sírt rejt, ahol bizonyára elföldelték azt a mintegy tucat külföldi újságírót is, akit az 1970-es évek elején a vörös khmerek meggyilkoltak - vélekednek egyes források.

Az ifjú Flynn, az akkor 28 éves fotóriporter sorsa azóta rejtély, hogy 1970-ben elfogták egy másik újságíróval és közeli barátjával, Dana Stone-nal. Legalább 37 újságíró vesztette életét vagy tűnt el, miközben tudósított az Egyesült Államok által támogatott Lon Nol-kormány és az észak-vietnamiak által segített vörös khmerek közötti fegyveres konfliktusról.

Sean Flynn, aki színész volt, mielőtt fotósnak állt, és apja, Errol Flynn, a Robin Hood kalandjainak felejthetetlen hőse úgy hasonlított egymásra, mint két tojás. A fiú életét több dokumentumfilm és könyv is feldolgozta, többek között a Two of the Missing, amely hasonló sorsra jutott kollégáinak állított emléket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem Errol Flynn fiának földi maradványait találták meg Kambodzsában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra