Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az új japán kormányfő nem látogat el a Jaszukuni-szentélybe

2010. június 15. 15:55 MTI

Az új japán miniszterelnök kijelentette, hogy hivatali ideje alatt nem látogat el a japán háborús áldozatoknak emléket állító Jaszukuni-szentélybe, amely azonban háborús bűnösök nyughelyéül is szolgál, és diplomáciai feszültségek okozója.

<

"Minthogy háborús főbűnösök is el vannak ott temetve, problematikus, ha a miniszterelnök vagy egy miniszter hivatalosan odalátogat. Nem tervezem, hogy hivatali időmben tiszteletemet teszem ott" - mondta Kan Naoto a tokiói parlament ülésén.

A sintoista szentélyt a 19. század végétől 1945-ig elesett japán hősi halottak emlékére emelték, 1978-ban azonban titokban oda temették a második világháború után halálra ítélt és kivégzett japán háborús bűnösöket is. A szentélyben tett miniszterelnöki látogatások régóta konfliktust jelentenek Japán és a japán megszállást 1931 és 1945 között elszenvedő Kína között. Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnöksége idején, 2001 és 2006 között erősen megromlott Japán Kínához és Dél-Koreához fűződő kapcsolata, mert a kormányfő rendszeresen ellátogatott a Jaszukuni-szentélybe.

A két ország között ugyan megmaradtak a feszültségek, de mind Tokió, mind Peking hangsúlyozta, hogy szorosabbra kell fűzni a viszonyt a gazdasági kapcsolatok elmúlt évekbeli erősödése miatt is. A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2008-ban az előző évhez képest 13 százalékkal, 266,8 milliárd dollárra emelkedett. Ezzel Kína vált Japán első számú kereskedelmi partnerévé, s Kína a japán exporttermékek második legfontosabb célállomása az Egyesült Államok mögött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az új japán kormányfő nem látogat el a Jaszukuni-szentélybe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra