Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Császári pecsétek Vietnamból

2010. június 1. 16:16 MTI

Budapesten adják ki a vietnami császári dinasztiák kincstárából származó arany, ezüst, jádekő és elefántcsont pecsétgyűjteményt bemutató könyvet, amelyet Európában fognak terjeszteni angol nyelven.

<

A Magyar-Indokína Társaság (MIT) által finanszírozott könyvkiadásról Nguyen Dinh Chien, a Vietnami Történeti Múzeum főigazgató-helyettese és Zelnik István, a MIT elnök-vezérigazgatója írt alá megállapodást Hanoiban a minap - tájékoztatott Csúri Ákos, a leendő budapesti Délkelet-ázsiai Aranymúzeum sajtófőnöke.

Vietnamban, az 1945-ös Augusztusi Forradalom idején a Ho Si Minh vezette nemzeti felszabadító mozgalom megdöntötte Bao Dai vietnami császár uralmát, elfoglalta a közép-vietnami Huét, amely 1802 és 1945 között volt az ország fővárosa, s Bao Dai utolsó vietnami császár szülőhelye, lefoglalta a kincstárat, amelyben 85 császári pecsétet is találtak 1709 és 1939 közötti datálással. Ezeket a műkincseket most a hanoi történeti múzeum páncéltermében őrzik és Sulyok Miklós magyar fotóművész a helyszínen készíti róluk a képeket az albumhoz.

A kultúrtörténeti kuriózumnak számító, egyedülálló császári pecsétgyűjteményről szóló könyvet első alkalommal - magyar támogatással - az év elején adták ki az ősi főváros, Thang Long (ma: Hanoi) fennállásának 1000. évfordulója alkalmából vietnami nyelven. Az újabb, bővített európai kiadás már Budapesten látja meg a napvilágot.

E páratlan gyűjtemény közreadása is része annak a magyar-vietnami kulturális, tudományos kutatási és könyvkiadási programnak, melyet a Zelnik István által létrehozott Magyar-Indokína Társaság szervez és finanszíroz immár két éve. A többéves ambiciózus programhoz tartozik az együttműködés a Vietnami Délkelet-Ázsiai Kutatóintézettel és a Vietnami Archeológiai Intézettel.

A vietnami tudósok és kutatók már bekapcsolódtak a Zelnik-gyűjtemény kutatásába és publikálásába, s részt fognak venni a jövő év elején Budapesten megalakuló Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet munkájában is - mondta el Csúri Ákos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Császári pecsétek Vietnamból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra