Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerült Mária Terézia pécsi portréja

2010. május 4. 17:04 MTI

A múlt század ötvenes éveinek elején a pécsi városháza díszterméből múzeumi raktárba került Mária Terézia portréja; a nagyméretű festmény hatvan év után rövidesen visszatérhet eredeti helyére- írta az Új Dunántúli Napló.

<

Nagy Gábor orvos-katonatörténész néhány esztendeje botlott a különös történetbe, s fedezte fel, hogy a Mária Terézia-portré megvan. Némi segítséggel rá is lelt: becsomagolva porosodott a régi megyeháza múzeumi raktárnak használt padlásterében és időközben az is kiderült, hogy 1952-ben végleg a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonába került.

A történész évekig halogatta, hogy előrukkoljon a felfedezésével, mígnem a közelmúltban elérkezettnek látta az időt arra, hogy felkeresse javaslatával Páva Zsolt polgármestert, miszerint a portrét illő volna visszatenni a helyére. A város támogatta az elképzelést.

Amikor Mária Terézia 1780-ban szabad királyi városi rangot adott Pécsnek, elküldte mellé nagyméretű portréját is. Kicsit ugyan fiatalítva magát, a portré tizennégy évvel korábban készült róla. A festményt a képviselők azonnal illő helyen, a városháza dísztermében akasztották ki, s ott is lógott közel két évszázadon át- olvasható a baranyai napilapban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerült Mária Terézia pécsi portréja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra