Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pécsre költözik a Munkácsy-trilógia

2010. április 20. 15:04 MTI

Debrecenből Pécsre utazik a Munkácsy-trilógia. Európai kulturális fővárosában április 24-től fél éven át lesznek láthatóak a nagy méretű művek.

<

Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című a ciszterci rendhez tartozó pécsi Nagy Lajos Gimnázium dísztermébe kerül fél évre. A világjáró képeket az ország keleti fele után most a nyugatiban láthatja eredetiben a közönség. Debrecen ezzel kíván hozzájárulni a pécsi EKF-programok sikeréhez.

A monumentális képeket hétfőn kezdték el csomagolni, a hatalmas ládákat tűzoltók emelték ki a kupolateremből. A Golgotát és a Krisztus Pilátus előtt című festményt az elmúlt években többször szállították a tengerentúlra és vissza, de a múzeum tulajdonában lévő Ecce Homo, ami 1930 óta látható Debrecenben, nyolcvan éve nem hagyta el az épületet. A képek csomagolására, szállítására húszmillió forintot biztosít Pécs önkormányzata. A három alkotás kölcsönadásához mindegyik tulajdonos - Hajdú-Bihar megye önkormányzata, az Amerikai Egyesült Államokban élő Pákh Imre műgyűjtő és a kanadai Hamilton Galéria - hozzájárult.

Nem marad üresen a Déri Múzeum Munkácsy terme: olyan nagyméretű festményeket helyeznek el, amit legalább harminc éve nem láthatott az nagyközönség. Az egyik Than Mór Mohácsi csata című, 1856-ban festett alkotása, ami a kassai városházáról érkezik Debrecenbe, és együtt lesz látható a magyar nemzeti történeti festészet másik kiemelkedő alkotásával, Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című, 1879-1880-ban festett alkotásával. Lesz egy harmadik kép is, de arról a jelenleg folyó tárgyalások miatt még nem beszélt Lakner Lajos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pécsre költözik a Munkácsy-trilógia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra