Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókeresztény bazilika maradványait találták meg Pécsett

2010. április 13. 19:12 MTI

Ókeresztény bazilika maradványait találták meg régészek Pécsett egy beépítésre váró területen végzett feltárás alkalmával.

<

Nagy Erzsébet, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti osztályvezetője elmondta: a Janus Pannonius Múzeum Tóth Zsolt vezette régészcsoportja két éven keresztül dolgozott a Jókai és a Rákóczi utca sarkán található telken. Az előkerült főfalakból, pillérekből és bejárati részekből arra lehet következtetni, hogy ott a 3-4. században háromhajós bazilika állt. A dokumentálás, a leletek kiértékelése még folyik, s ahogy a szakemberek haladnak, úgy nyílik lehetőség egy, a római középület formáját, méretét, elhelyezkedését szemléltető háromdimenziós rekonstrukció elkészítésére.

Mivel a felfedezés illeszkedik azon korakeresztény emlékek sorába, melyeknek köszönhetően Pécs a világörökség része lett, kezdeményezték a műemléki védelmét, és gondolkodnak a hasznosításán, nagyközönségnak való bemutatásán is. A befektető irodaházat tervez építeni a területen, de nem zárkózik el ettől. Ehhez azonban többletforrást kellene előteremteni, és olyan megoldást találni, amely az épülő ingatlan használata mellett a műemléki funkcióknak is megfelel.

Pécs ismertségéhez jelentősen hozzájárultak a korábban feltárt ókeresztény emlékek, amelyek révén a város tíz évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként felkerült az UNESCO világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető, és annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókeresztény bazilika maradványait találták meg Pécsett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra