Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elveszettnek hitt barokk szobor a szegedi kőtárban

2010. március 24. 17:00 MTI

Egy elveszettnek hitt, Vasas Szent Pétert ábrázoló barokk szobor került a Móra Ferenc Múzeum kőtárába: az 1760 körül készült alkotást egy idős röszkei lakos, Börcsök József adományozta a közgyűjteménynek.

<

Zombori István múzeumigazgató felidézte, hogy a török kiűzése után Szeged, ahogy sok magyar város, rohamos fejlődésnek indult, s a település népessége is növekedett. Időnként hatalmas járványok törtek ki, a betegségek ellen azonban csak karanténnal és imával tudták fölvenni a küzdelmet.

A kor katolikus vallásosságában Szent Sebestyénnek, Szent Rókusnak, Szent Rozáliának vagy Vasas Szent Péternek különösen fontos szerepet tulajdonítottak a járványok elleni védekezésben. A szenteknek oltárképeket festettek, kápolnákat emeltek és szobrokat állítottak - tette hozzá a muzeológus.

Vasas Szent Péter szegedi szobra - amely az országban az egyetlen ma ismert ilyen alkotás - a 18. század végén a ma a nevét viselő utca környékén állhatott. A szoborról több írásos feljegyzés szólt, azonban a Szegedet romba döntő 1879-es nagyárvíz után nyoma veszett.

Lelle József néprajzkutató bukkant a mészkőből faragott alkotás nyomára, ő fedezte föl, hogy a szobor a Börcsök-család röszkei tanyáján áll. A háziak a szentszobornak téglából kisebb emelvényt állítottak, és tavasztól őszig virággal díszítették. A műalkotást Börcsök József, a tanya mai idős tulajdonosa a Móra-múzeumnak adományozta, Bánvölgyi László szegedi szobrászművész pedig restaurálta.

A barokk szobor a szegedi Vármúzeum kertjében kialakított kőtárban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elveszettnek hitt barokk szobor a szegedi kőtárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra