Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Huszonöt éve választanak kulturális fővárost az EU-ban

2010. március 23. 12:51 MTI

Az Európa Kulturális Fővárosai kezdeményezés 25. évfordulóját ünnepli az Európai Unió: a programot a néhai Melina Mercouri, egykoron ünnepelt színésznő, Görögország volt kulturális minisztere álmodta meg francia kollégájával, Jack Langgal együtt.

<

1985 óta, amikor Athén volt Európa kulturális fővárosa, Európa-szerte több mint 40 város viselte a címet. Idén Essen a Ruhr-vidék képviseletében (Németország), Pécs (Magyarország) és Isztambul (Törökország) Európa kulturális fővárosai.

José Manuel Durao Barroso elnök a témáról kiadott európai bizottsági közleményben úgy fogalmazott, hogy "a kezdeményezés kiválóan szemlélteti az Európai Unió kulturális sokszínűség iránti elkötelezettségét, valamint azt is, hogy hogyan képes a kultúra összehozni az Európában élő embereket. Meg szeretném köszönni valamennyi kulturális fővárosnak, hogy mikor magukénak tudhatták e címet elősegítették, hogy Európa a középpontba kerüljön. Továbbá kívánom, hogy az Európa Kulturális Fővárosai kezdeményezés az elkövetkezendő 25 évben is hasonló sikerrel járjon."

Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos szerint a program hatalmas siker a kreativitás, a munkahelyteremtés, a társadalmi befogadás, a rehabilitáció és a turizmus ösztönzésében, Európában egyike a legismertebb kulturális eseményeknek.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a projekt fő céljai az európai kultúrák gazdagságának és sokszínűségének hangsúlyozása, az európai polgárok közötti kölcsönös megértés elősegítése, valamint "az egy európai családhoz tartozás érzésének ösztönzése azáltal, hogy tudatosítja a közös európai gyökereket és a jövőbeni közös célokat".

Az Európai Bizottság Brüsszelben konferenciával és kiállítással ünnepli meg az Európa Kulturális Fővárosai kezdeményezés 25. évfordulóját. A konferencia középpontjában a tapasztalatcsere, a helyes gyakorlatok megosztása, valamint a kezdeményezés 1985-ös beindítása óta elért eredményeinek értékelése áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Huszonöt éve választanak kulturális fővárost az EU-ban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra