Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elkezdődhet a szekszárdi vármegyeháza felújítása

2010. február 28. 11:32 MTI

Elkezdődhet a szekszárdi vármegyeházának az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó felújítása, miután a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a tolnai megyeszékhely önkormányzatának képviselői szombaton aláírták a projekt támogatási szerződését.

<

Az 1830-ban Pollack Mihály tervei alapján épült, klasszicista stílusú vármegyeházát csaknem 831 millió forintból újítják fel a dél-dunántúli regionális operatív program 615 millió forintos támogatásával. Az épület új tetőszerkezetet kap, felújítják a homlokzatát. A földszinten Szekszárd és térségének múltját bemutató múzeumot, kávéházat alakítanak ki, alkalmassá teszik fesztiválok és konferenciák rendezésére, és láthatóvá vának az épület északi szárnyán 2009-ben feltárt gótikus kápolna maradványai is.

A támogatási szerződést szombaton Márton György, az ügynökség ügyvezető igazgatója, Varju László, a gazdasági tárca államtitkára és Haag Éva (Fidesz) , Szekszárd alpolgármestere látta el kézjegyével a vármegyeháza ovális termében. Márton György hangsúlyozta: az EKF-programhoz kapcsolódva Szekszárd mellett hét dél-dunántúli városban - Dombóváron, Komlón, Marcaliban, Mohácson, Sellyén, Siklóson és Szigetváron - kezdődhet meg közterek és intézmények megújítása, összesen 2,4 milliárd forintos európai uniós támogatással.

Elmondta: a kisebb beruházások 2010-ben befejeződnek, a nagyobb fejlesztések - köztük a szekszárdi projekt - 2011-ben zárulnak. További kérdésre válaszolva hozzátette: már a pályázat kiírásánál lehetett tudni, hogy kétséges, elkészülnek-e 2010-re az EKF-hez kapcsolódó létesítmények. Az optimális az lenne, ha már készen állnának, de abban bízom, hogy az EKF kulturális hatása nem ér véget 2010-ben - mondta a fejlesztési ügynökség igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elkezdődhet a szekszárdi vármegyeháza felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra