Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Inka vízkultusz Machu Picchuban

2009. december 14. 12:26

Az inkák rendkívüli vízmérnöki tudás birtokában voltak: ezen tudásukkal az őket meghódító spanyolokat is lekörözték. Lenyűgöző képességeiknek bizonyítéka Machu Picchuban is tetten érhető, ahol napról napra új felfedezéseket tesznek a kutatók.

<

Az inkák a vízre hétköznapi szükségleteik életeleme mellett spirituális és emberfeletti elemként tekintettek. Hitrendszerüknek megfelelően forrásokat és szökőkutakat építettek be a templomaikba, ami a tudósok szerint „vízkultuszukhoz” tartozott.

A kutatók legújabb bejelentése is ezt támasztja alá: eszerint négy újabb ciszternát találtak a Machu Picchu 570 éves fellegvárának keleti teraszán, amelyek vélhetően spirituális szándékkal készültek.

Ezek legnagyobbja a fenti hegyekből érkező esővizet gyűjti össze és juttatja el az építménybe, aprólékosan kifaragott kővezetékeken keresztül. Az összegyűjtött víz egy nyitott csatornába áramlik, majd innen lassan átszivárog egy földalatti vízvezetékbe, a vezetéken keresztül pedig csökkentett sebességgel a Vilcanota folyóba jut.

Fernando Astete, a Machu Picchu régészeti és természeti értékeinek védelmével felelős szervezet (Archaeological and Wildlife Reserve of Machu Picchu) igazgatója megerősítette, hogy valóban négy forrást találtak. Ezek az elhagyatott források mind az inkák nagy szintű tudását erősítik meg, hiszen több mint 500 év után is tökéletesen működnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Inka vízkultusz Machu Picchuban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra