Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az '56-os forradalom elfeledett krónikásai

2009. december 1. 09:01

Több mint 50 éven keresztül porosodtak padlások és pincék mélyén azok a filmfelvételek, amelyeket amatőr filmesek készítettek az 1956-os forradalomról - mutattuk be a Múlt-kor legújabb adásában, majd Jáki Szaniszló életének legfontosabb momentumait idéztük fel.

<

A forradalmat bemutató filmanyagoknak eddig csupán egy többszörösen cenzúrázott vékonyka kis szeletét ismerhette meg a magyar társadalom. A most előkerült amatőr felvételek azonban egészen más oldalról, a maguk nyers valóságában mutatják be ’56 őszének történelmi eseményeit. Apró villanásnyi képsorokkal, egy-egy megörökített gesztussal igyekeznek teljesebbé tenni azt a hatalmas mozaikképet, amelynek összerakásán fél évszázad óta fáradoznak a történészek. A most előkerült filmek közül a legértékesebb kétségkívül annak a két prágai amatőr filmesnek a felvétele, akik a Rákóczi útról filmezték az eseményeket. Nekik ugyanis a harcokat is sikerült megörökíteniük.



Az adás második felében Jáki Szaniszló életét mutattuk be: a Széchenyi-díjas magyar származású amerikai tudománytörténész, tudományfilozófus, bencés szerzetes, teológus, fizikus, egyetemi tanár több mint 40, világ szerte elismert könyv, ezenkívül több mint 80 tudományos és teológiai esszé, valamint kritikák, könyvelőszavak, enciklopédia cikkek tucatjainak szerzője. A férfi munkássága során Isten és a tudomány közti kapcsolatot próbálta megfejteni - derül ki a műsorban.

A műsor minden vasárnap, 15:30-kor, és ismétlésként kedden délután látható az m1-en.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az '56-os forradalom elfeledett krónikásai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra