Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Késő barokk remekek a Nemzeti Galériában

2009. november 19. 15:14 MTI

Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) és tanítványa, Josef Winterhalder (1743-1807) műveit mutatja be a Késő barokk impressziók című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában; a tárlaton látható Maulbertsch Heródes lakomája című, eddig ki nem állított műve, valamint a szombathelyi székesegyház egykori főoltárképének középső, restaurált része.

<

A február 28-ig látogatható kiállítás külön tárgyalja Közép-Európa egyik legnagyobb 18. századi festőtehetsége, Franz Anton Maulbertsch és kiváló tanítványa, Josef Winterhalder művészetét.

A két önálló kiállításrész találkozásában a szombathelyi székesegyház festményei állnak. Maulbertsch e kései (1791-1792) főművét Szily János szombathelyi püspök rendelte meg az akkor épülő székesegyház számára, és Maulbertsch halála után Winterhalderre maradt a mennyezetfreskók kivitelezése a mester vázlatai alapján.



Az oltárkép a II. világháború végén bombatámadás következtében töredékekre szakadt szét; az eredetileg 38 négyzetméteres festmény középső részletét több évig tartó aprólékos munkával a Magyar Nemzeti Galéria hat restaurátora állította helyre. A kiállításon a Mária és Erzsébet találkozását ábrázoló egykori főoltárképnek mintegy 16 négyzetméteres középső része látható.

A tárlat másik különlegessége a kiállításon még soha nem szereplő 1763-ra datált, Heródes lakomája című Maulbertsch alkotás. A kép egykor Mária Terézia adományaként került Erdélybe; a jelenlegi tárlatra a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségről érkezett.

A kiállításon összesen 96 festményt, rajzot, rézkarcot, valamint 20 levéltári dokumentumot láthatnak az érdeklődők. Mivel mindkét művész erőssége a freskó, a tárlatra mindenekelőtt múzeumi képek, olajfestmények és rajzok kerültek, valamint számos vázlat, egyháztól kölcsönzött oltárképek, kolostori sorozatok. A tárlókban a művészi alkotáshoz kapcsolódó levéltári dokumentumokat, köztük megrendelői programot, leveleket, pecsétes szerződést, elszámolásokat, sőt, még egy Szombathelyen fennmaradt írásos "értelmezést" is megtekinthet a látogató.



A Bodeni-tó mellől Bécsbe települt Franz Anton Maulbertsch az Alpokon túli festészet legragyogóbb 18. századi tehetsége volt, Winterhalder pedig legkiválóbb követője, utánzója. A Fekete-erdőből származó fiatalabb festő Morvaországban élt, műveinek zöme a mai Cseh Köztársaság déli tájain található. A kiállításra egyebek mellett a Szombathelyi Egyházmegyei Gyűjteményből és Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményéből válogatták az anyagot, de több kulcsfontosságú mű érkezett többek között a New York-i Metropolitanból és a bécsi Albertinából.

A brnói művészettörténészek által válogatott Winterhalder-kollekciót idén nyáron Langenargenben, Maulbertsch szülővárosában láthatta a közönség, Budapestről pedig Olomoucba utazik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Késő barokk remekek a Nemzeti Galériában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra