Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ellopták a Goethe bejegyzését is tartalmazó Berzeviczy-emlékkönyvet

2009. október 30. 17:47 MTI

A frankfurti könyvvásáron ellopták Berzeviczy Gergely 19. századi magyar közgazdasági író emlékkönyvét, amelyben többek között Johann Wolfgang von Goethe kézzel írott bejegyzései is szerepeltek.

<

A német rendőrség a Bild értesüléseit megerősítve tegnap jelentette be a mintegy 68 ezer euró (18,4 millió forint) értékű album eltűnését. A hivatalos közlés szerint a könyvet valószínűleg október 17-én vagy 18-án lopták el egy bécsi kereskedő vitrinjéből. Berzeviczy emlékkönyvében Goethe kézírása mellett a weimari klasszicizmus két másik kiemelkedő alakja, Johann Gottfried Herder és Christoph Martin Wieland bejegyzései is szerepelnek.

Berzeviczy Gergely (1763-1822) felvilágosodás korabeli magyar közgazdasági író. A késmárki evangélikus líceum elvégzése után a göttingeni egyetemen tanult, majd beutazta Németországot, Franciaországot, Belgiumot és Angliát. De commercio et industria Hungariae című, 1797-ben Lőcsén megjelent könyve volt Magyarországon az első olyan közgazdasági munka, amely már Adam Smith elméleteinek hatását mutatta. Berzeviczy a magyar jobbágyság történetének vizsgálatával a történeti néprajz úttörője is volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ellopták a Goethe bejegyzését is tartalmazó Berzeviczy-emlékkönyvet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra