Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tiltakozás Gusa tábornok szobra ellen

2009. szeptember 22. 10:38 MTI

Vezető erdélyi magyar politikusok tiltakoznak amiatt, hogy Marosvásárhely önkormányzata - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tanácsosainak támogatásával - szobrot állít az 1989-es forradalom idején a temesvári tüntetők közé lövető Stefan Gusa tábornoknak, Románia egykori vezérkari főnökének.

<

Az erdélyi Krónika hétfői számában írt erről, utalva arra, hogy a Maros-parti város önkormányzata szeptember 10-i ülésén döntött arról: szobrot emel Stefan Gusa emlékére. A lap az ügy "pikantériájának" tartja, hogy a javaslatot támogatta a képviselő-testület tízfős RMDSZ-frakciója is. A magyar tanácsosok azzal magyarázták beleegyezésüket, hogy nem ismerték az egykor hadügyminiszter-helyettesi posztot betöltő Gusának a forradalom idején betöltött szerepét, továbbá ígéretet kaptak román kollégáiktól, hogy "cserébe" szobrot kaphat a városban a 2006-ban elhunyt Sütő András Kossuth-díjas író is.

A húsz évvel ezelőtti népfelkelés kirobbantásában oroszlánrészt vállaló Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szentségtörésnek és kegyeletsértésnek nevezte a vásárhelyi önkormányzat döntését. A református püspök szerint a tanács RMDSZ-frakciója testületi lemondásával tehetné jóvá a "cinkosságot". Tőkés egy vasárnapi temesvári megemlékezésen fejezte ki felháborodást amiatt, hogy Marosvásárhely önkormányzata szobrot emel annak a román hadseregtábornoknak, aki húsz évvel ezelőtt belelövetett a kommunista rezsim ellen tüntető tömegbe. Emlékeztetett: 1989 decemberében Nicolae Ceausescu éppen azért küldte a tábornokot Temesvárra, hogy elfojtsa a rendszerváltozást előidéző megmozdulást.

Tőkés László a hétvégén nyilatkozatot is közzétett az ügyben. Ebben kifejti: Sütő András marosvásárhelyi szobrának felállítása nem képezheti elvtelen alku vagy opportunista politikai "ellenszolgáltatás" tárgyát. Tőkés mélységesen elvtelennek és kegyeletsértőnek tartja Csegzi Sándor vásárhelyi alpolgármesternek a Gusa és Sütő történelmi megítélésével kapcsolatos állásfoglalását. Az RMDSZ-es elöljáró ugyanis korábban úgy nyilatkozott a Krónikának: "a románság szemében esetleg Sütő András is ugyanolyan lehet, mint számunkra Gusa tábornok". Tőkés leszögezte: "a soviniszta erőszaknak áldozatul esett író, valamint a diktatúra hatalmi gépezetének bűncselekményeiben részes tábornok közé semmiképpen sem tehető egyenlőségjel".

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati ülésén Borbély László parlamenti képviselő úgy vélekedett: az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciója több ízben is téves döntéseket hozott, a legutóbbi pedig éppen az volt, amikor megszavazta, hogy a volt vezérkari főnöknek szobrot állítsanak a városban.

Markó Béla, a szövetség elnöke még ennél is keményebben fogalmazott, megállapítva: a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció egymás után követi el a bakikat. "Mellesleg nem tudom, hogy miért kell egyáltalán bármely tábornoknak és főleg Gusának szobrot állítani Marosvásárhelyen, amikor szerintem a vásárhelyi románságnak sincs szüksége erre. Úgy vélem, most jön elő a pincéből egy kemény nacionalista vonal, előtérbe kerülnek 1989 és 1990 gyászvitézei. Gusa tábornoknak szobrot állító csoportokkal nem szövetkezünk!" - szögezte le Markó, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a városi tanácsosok sem az RMDSZ megyei, sem országos vezetőségével nem konzultáltak ebben a jelentős kérdésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tiltakozás Gusa tábornok szobra ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra