Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rejtélyes csontvázat ástak ki Angliában

2009. szeptember 16. 08:41 MTI

Kivégezték, vagy gyilkosság áldozatává vált az a 4. századi férfi, akinek csontvázára a Norfolk-grófságbeli Caistor St. Edmund mellett található Venta Icenorum római város feltárása közben bukkantak.

<

Venta Icenorumot, azaz az icenusok "vásárvárosát", amelynek helyén jelenleg szántóföldek vannak, még 1929-ben fedezték fel a brit királyi légierő által készített felvételeken. A fotók, amelyeket a The Times 1929. március 4-i számának címlapján szerepeltek, óriási érdeklődést váltottak ki, az ásatások 1935-ig folytak, majd pénzhiány miatt megszakadtak.

A legújabb kutatás 2007 decemberében indult. A Nottinghami Egyetem régészei szeretnének többet megtudni a római városról, amelyet a feltételezések szerint Boudicca, az icenusok királynője i.sz. 60-61-es felkelése után alapították a törzs területén. A csontváz, amelyre alig 90 centiméteres mélységben bukkantak, a szakemberek szerint egy férfié lehetett, akit igen szokatlan testhelyzetben helyeztek végső nyugovóra.

"Először azt hittük, hogy a római város nekropoliszára bukkantunk, ám rá kellett döbbennünk, hogy ez nem egy szokványos temetkezés" - magyarázta az ásatást irányító Will Bowden, a Nottinhami Egyetem docense. Mint kifejtette, a csontváz végtagjait behajlítva fekszik az oldalán, holott a rómaiak hátukra fektetve nyújtóztatták ki halottaikat. Ráadásul a férfit sekély gödörben temették el, holttestét alig takarta be a föld. "Olyan, mintha a holttestet 'összehajtogatták' volna, s első látásra igen furcsa kinézetű személynek tűnik" - jegyezte meg a régész, hozzátéve, hogy egyetlen római kori temető feltárásakor sem tapasztaltak semmi hasonlót.

Véleménye szerint úgy tűnik, mintha egy kivégzett bűnözőről lehet szó, de előfordulhat, hogy az illető gyilkosság áldozatává vált, akit sietve elástak a gonosztevők. Esetleg egy olyan személyről lehet szó, aki kortársai szemében olyannyira "abnormálisnak" tűnt, hogy megtagadták tőle a "rendes" temetést. Mivel a csontváz igen jó állapotban maradt fenn, a régészek reményei szerint sok mindent elárul majd egykori tulajdonosa étrendjéről, társadalmi helyzetéről, s arról, hogy helybéliről van-e szó, vagy egy távoli vidékről érkezett jövevényről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rejtélyes csontvázat ástak ki Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra