Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szkítiától Fallóskútig

2009. március 29. 22:15

A legősibb ismert lovas nép, a szkíták mitikus világa elevenedik meg március végétől a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Múlt-kor legújabb adásának második feléből az is kiderül, hogy 1947 júliusát sokáig nem felejtik a Hasznos település lakói, hiszen ott Sánta Lászlónénak többször is megjelent Szűz Mária.

<

A legendák szerint a szkíták magától az ókori hőstől, Héraklésztől származtak. A legősibb ismert lovas nomád néppel kapcsolatban, akikkel még a félelmetes Dareiosz perzsa királynak is meggyűlt a baja, számtalan legenda született, hiszen a harcos népről, akik még az ellenség vérét is megitták, már két évezreddel ezelőtt Hérodotosz könyvet írt, de a magyar krónikások is kiemelt szerepet szántak a szkítáknak. Griffmadarak, pegazusok, aranyszarvasok mitikus világa elevenedik meg március végétől a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol az évezredes kincsek mellett a legfrissebb szenzációs régészeti leleteket is megismerhetik.



1947 után egy fiatal nőnek többször is megjelent a Szűz Mária a Mátrában. Bár az egyház hivatalosan a mai napig nem ismerte el a jelenség hitelességét, a hatóságok már akkor sem nézték jó szemmel a kommunista átmenet idejére időzített látomást, és Sánta Lászlónét több évig tartó pszichiátriai gyógykezelésre kárhoztatták. Klára néni a kínzások ellenére is mindvégig kitartott azon állítása mellett, hogy Szűz Mária vezette el ahhoz a forráshoz, melynek a legenda szerint bénák, némák és vakok köszönhették csodálatos gyógyulásukat. Csodavárás Fallóskúton, hit és egyházpolitika.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szkítiától Fallóskútig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra