Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Reneszánsz vándorkiállítás idézi Mátyás országát

2009. február 15. 13:01 MTI

Két országos vándorkiállításnak is helyet ad jövő héttől a miskolci Herman Ottó Múzeum: a 110 éves közgyűjtemény kiállítási épületében február 19-től látható a Mátyás országa című reneszánsz tárlat, február 20-tól pedig Az emlékezés színes álmai című, kortárs roma képzőművészek alkotásait felvonultató kiállítás.

<

Mint azt a tárlatokat beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Némedi Varga Zoltán, a múzeum menedzsere elmondta, a tavaly Tatáról útjára indított reneszánsz vándorkiállítás, amelyet május 3-ig láthat a miskolci közönség, elsősorban azt mutatja be, hogyan, milyen háttérrel tudta megteremteni a reneszánsz kultúrát, kultuszt "Mátyás országa". Hozzátette: a kiállítás anyagát a magyarországi vidéki múzeumok, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, valamint a bártfai Sárosi Múzeum legszebb Mátyás-korabeli anyagából válogatták. Régészeti és művészettörténeti ritkaságokat mutatnak be például a pannonhalmi főapátság gyűjteményéből: templomi kincseket, kézműves felszerelési anyagokat, kályhacsempét, üveg-kerámiaanyagokat.

A Mátyás országa című kiállításhoz saját tárlattal is kapcsolódik a Herman Ottó Múzeum: a szintén csütörtökön nyíló és május 3-ig látható, Borsod-Abaúj-Zemplén megye reneszánsza című kiállításon a mai megye reneszánsz korszakából mutatnak be régészeti válogatást. Némedi Varga Zoltán hozzátette: mivel Észak-Magyarországon a reneszánsz némi késéssel, a 16-17. században bontakozott ki, kiállításuk a Mátyás utáni kort vázolja fel. A kamara-kiállítás a késő középkor és a kora újkor hétköznapi anyagi kultúrájából is kínál csemegéket, bemutatja a reneszánsz emlékekben gazdag zempléni kastélyokat, a kor haditechnikáját, valamint a reformáció időszakának - részben máig használatos - egyházi tárgyait.

Igazi különlegességként említette a múzeumi menedzser Az emlékezés színes álmai címmel kortárs roma festőművészek alkotásait bemutató vándorkiállítást, amelyet jövő hét péntektől egészen május 17-ig láthat Miskolcon a közönség. Emlékeztetett arra, hogy a '90-es évek közepén kezdődött a magyar roma festők munkáinak gyűjtése. Először Londonban, majd Pekingben, a kínai magyar kulturális évad keretében mutatták be a képeket, 2007-ben pedig a Magyar Nemzeti Galériában nyílt egy kiállítás, ennek egy része - kibővítve más képekkel - indult országos körútra. A vándorkiállítás anyagában láthatók többek között Fenyvesi József, Kun Pál, Oláh Jolán, Oláh Mara, Bada Márta, Orsós Teréz, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Milák Brigitta, Pintér Sándor, Dilinkó Gábor, Balogh Balázs András és Ferkovics József alkotásai, valamint az 1977-ben elhunyt neves cigány festő, Balázs János munkái is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Reneszánsz vándorkiállítás idézi Mátyás országát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra