Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Buddha szülőhelye miatt forronganak Nepálban

2009. január 25. 16:46 MTI

Betiltottak egy bollywoodi filmet Nepálban, mert az hangzik el benne, hogy Buddha Indiában született. A tiltást a maoista kormány információs és kommunikációs minisztériumának szóvivője jelentette be.

<

A nepáli filmcenzúra ugyan kivágta a Chandni Chowk to China (Made in China) című filmből azt a részletet, amelyben a narrátor, a híres bollywoodi színész, Aksaj Kumar kijelenti, hogy Buddha Indiában látta meg a napvilágot, ám a határon át az országba jutott kalóz CD-ken és DVD-ken már nagyon sokan látták az eredeti változatot. A film csütörtöki bemutatója Katmanduban tüntetéseket váltott ki. Két felvonulócsoport a hindi nyelvű film azonnali betiltását követelte.

Buddha, a buddhizmus alapítója több mint 2600 éve Lumbiniben született, Katmandutól 171 kilométerre délnyugatra. Megvilágosodására azonban az szomszédos indiai államban, Biharban került sor egy fügefa alatt. Indiai régészek néhány éve bejelentették: olyan leleteket találtak, amelyek arra utalnak, hogy a vallásalapító az indiai Kapilesvarban született, ám a bejelentést sokak szerint erős fenntartással kell kezelni.

Nyolc évvel ezelőtt egy bollywoodi produkció szintén nagy vihart kavart, mert egyik szereplője állítólag azt mondta, hogy nem szereti Nepált. A színész tagadta a vádat, de a zavargásokban két ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Buddha szülőhelye miatt forronganak Nepálban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra