Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Spanyol állampolgárságot kaphatnak a polgárháborús menekültek leszármazottai

2008. december 30. 14:29 MTI

Mostantól két éven át spanyol állampolgárságért folyamodhat egy spanyol törvény értelmében az a hozzávetőleg félmillió ember, akiknek a felmenői annak idején elmenekültek Spanyolországból a polgárháború és Francisco Franco tábornok azt követő fasiszta diktatúrája elől.

<

A nemrég elfogadott "történelmi emlékezet törvény" most életbe lépett rendelkezése szerint az 1936 és 1955 között disszidálók unokái kaphatnak spanyol állampolgárságot, illetve azok, akiknek anyja vagy apja spanyol állampolgár volt. Igényüket a spanyol konzulátusokon nyújthatják be, s nem kell lemondaniuk jelenlegi állampolgárságukról sem.

Az El País című lap internetes oldalán megjelent cikk szerint az új szabály szerint állampolgárságra jogosultak zöme, nagyjából 300 ezer ember Argentínában él. Jelentős még a spanyol kolónia a latin-amerikai országokban - Uruguayban, Chilében, Venezuelában, Kubában, Mexikóban -, illetve Franciaországban.

A bejelentés megtette hatását: több száz ember állt sorban hétfőn Spanyolország havannai nagykövetsége előtt. A becslések szerint Kubában 200 ezer ember él, aki jogosult lehet a spanyol állampolgárságra. Akik megkapják a spanyol útlevelet, szabadon távozhatnak a szigetországból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Spanyol állampolgárságot kaphatnak a polgárháborús menekültek leszármazottai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra