Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árverési rekordok 2008

2008. december 30. 11:06 MTI

A 2008. év úgy kerül be az árverések évkönyveibe, mint amelyben rekordáron kelt el Viktória brit királynő bugyija és Damien Hirst polgárpukkasztó brit művész Aranyborjúja.

<

Az 1837 és 1901 között uralkodó Viktória királynő bugyija 1890-ben készült és az angliai Derbyben 2008 júliusában tartott árverésen a becsült ár tízszereséért, 5700 euróért (1,5 millió forint) talált gazdára egy névtelenséget kérő kanadai vevő személyében. Charles Hansonpar becsüs szerint az alsóneműt, amelyet egy brit család adott el, a származását igazoló monogram és hímzett címer ékesítette.

A másik rekord, Damien Hirsté, a modern művészet üdvöskéjéé, aki szeptemberben Londonban 223 művét bocsátotta árverésre, és két nap alatt 139,2 millió euróra (37,4 milliárd forint) tett szert. Ez volt a legnagyobb bevétel, amely egyetlen művész műveiből rendezett árverésen valaha is befolyt. Tízszer többet hozott a konyhára, mint az előző rekord: 1993-ben Picasso 88 műve "mindössze" jelenlegi árfolyamon 14,1 millió euróért (3,8 milliárd forint) keltek el. A Hirst-gyűjtemény csúcspontja egy az Aranyborjú volt: a borjút ábrázoló, fején aranykorongot viselő, 10 tonnás szerkezetet egy formalinnal telt akváriumban helyezték el. A művet egy "névtelen" licitáló vásárolta meg 12,9 millió euróért (3,5 milliárd forint).

A 2008. esztendő nyolc másik rekordja a következő:

Lucien Freud brit festőnek, a bécsi pszichiáter unokájának aktja 34 millió dollárért (6,7 milliárd forint) kelt el, ami élő festő művéért fizetett rekordárnak számít. Az 1995-ben festett vászon egy kanapén fekvő nőt, Sue Tilleyt ábrázolja. Roman Abramovics orosz milliárdos vette meg.

Francis Bacon 1976-ban festett triptichonját 55,4 millió euróért (14,9 milliárd forint) vette meg ugyancsak Abramovics. A művet a Moueix család, a Chateau-Petrus szőlőbirtok tulajdonosa bocsátotta árverésre.

Alberto Giacometti svájci festő és szobrász (1901-1966) alkotását, a Caroline arcmása New Yorkban 14,6 millió dolláros (2,8 milliárd forint) rekordáron talált gazdára. Svájci művész vásznáért korábban soha nem adtak még ekkora összeget. Előzőleg Giacometti Grande femme debout II (Nagy álló nő) című szobrát a svájci abszolút rekordnak számító 27,5 millió dollárért (5,4 milliárd forint) adták el.

A műveit a versailles-i kastélyban kiállító Jeff Koons amerikai szobrászművész egyik alkotása 16,3 millió euróért kelt el (4,4 milliárd forint), ami új rekordot jelentett a művész számára. A Balloon Flower Magenta című krómozott acél szoborkompozíció felfújható léggömbökből készült virágot ábrázol.

Claude Monet impresszionista mester egyik vászna, a "Le Bassin aux Nymphéas" (Vízililiomos medence) 51,7 millió euróért (13,9 milliárd forint) kelt el, amely új világrekordot jelent a festő műalkotásainak történetében. A képet Tania Buckrell Pos műkereskedő vásárolta meg egy névtelenségét megőrizni kívánó ügyfél részére.

Gino Severini olasz festő (1893-1966) Danseuse (Táncosnő) című képe 19,03 millió euróért (5,1 milliárd forint) talált gazdára, ami új rekord a futurista művész képeinek árverésén.

18,7 millió euróért (5 milliárd forintért) kelt el a különleges szürkéskék Wittelsbach gyémánt, ami rekordnak számít a gyémántárveréseken a Christie,s aukciósház szerint. A 35,56 karátos 17. századi gyémántot Laurence Graff ékszerész vásárolta meg. Korábbi tulajdonosa egy család volt, amely nem kívánta a nevét felfedni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árverési rekordok 2008

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra